Çocuğunuzun tuvalet eğitimi çok önemli. Ama siz bunu önemsediğinizi baskı şeklinde ona gösterirseniz, ürküp bu eğitimi reddeder. İlerideki kişiliğinin oluşmasında bile etkili olan tuvalet eğitimiyle ilgili pratik ipuçlarımıza göz atın. Beş lazımlık eğitim problemi ve en iyi çözüm yollarını sunuyoruz.




Taklalar atmaya gerek yok! Yararlı oyunlar yeterli


“Kızımız Pınar 3 yaşındaydı. Eşim ve ben lazımlık eğitimini başarıyla yürütmek için kolları sıvadık. Yatma zamanı geldiğinde düzenli olarak lazımlıkla ilgili harika kitaplar koyduk. Yeni markaların süslü püslü, yetişkin kızlar için tasarlanmış külotlarını stokladık, bu onu çok heyecanlandırdı ve onu lazımlık için özendirdi. Asla boş yere ümit vermedik. Vaat ettiklerimizi yerine getirdik. İki ay içinde Pınar, çişini lazımlığa yapıyordu. Ona ne kadar “rüşvet” verdiğimizin, yalvardığımızın, şimdi asla önemi yok.




Ancak kızımız kakasını yapmayı hep reddetti. Aklıma gelen her taktiği denedim. Ona verdiğim rüşveti artırdım, muhteşem hediye paketleri hazırladım, lazımlıktan kaldırdım, itiraf etmeye utanıyorum ama bunu yapmayı bırakmazsa onu doktora götüreceğimi söyleyerek tehdit ettim. Her anne gibi bu olaya odaklandıktan sonra çözümü bulabilirdim. Birkaç yeni fikir geliştirdim, maalesef diğer anneler gibi umutsuzluğa düşmüştüm.”




Hiçbir strateji gütmemek çocuğumuza bazen uyabilir. Başarılı çözüm, çocuğunuzun özellikle dayanma noktasını anlamaya bağlı gibi görünüyor.


İşte size her annenin yaşadığı 5 genel sorun ve onları çözümleyecek püf noktaları.





1- Oyuncakla ya da başka bir tür ödülle kandırılamıyorsa,


2- Onu, yatağın altında iç çamaşırına yapmış halde buluyorsanız,


3- Lazımlığı sadece evde kullanıyorsa,


4- Önceleri tuvaletini yaparken şimdi sorun çıkarıyorsa,


5- Değiştirdiğiniz ikinci temiz bezine yapıyorsa çözüm önerilerimi okuyun.


Farklı teşvik edici öneriler:


Çoğu aile inatçı çocuğa ılımlı davranmayı seçer. Bu çok iyi bir yöntemdir, tabii yönteminiz işlerse… Eğer işlemezse, çocuğunuzu onurlandırmayı düşünün. Dayısını taparcasına çok mu seviyor? Tuvaletini lazımlığa yaptığı müjdesini dayısına vereceğini, onun da bunu çok sevinçle karşılayacağını ve müthiş oyunlar oynamak için geleceğini söyleyin. Büyük bir çocuk olduğuna dikkat çekmek onu neşelendiriyor mu? Mükafat gibi “büyük çocuk yatma vakti”ni önerin, bırakın her zamanki yatma zamanından 15 dakika daha geç uyusun.




Onu, yatağın altında iç çamaşırına yapmış halde buluyorsanız


Neler Oluyor? 3 yaş, problemi sonradan ele almak için çok geç olacaktır. Ancak sonradan sizi yürekten sevindirecektir. Çocuğunuz yeterince büyüdü. Tuvalet eğitim süreci tüm duygularınızı, ondan ne istediğinizin iyi olduğunu bilmek sizi yıprattı. Eğer çocuğunuz lazımlığı büyük bir başarıyla kullanırsa ardından bir kaza yaşanırsa, size anlatmak konusunda çok üzgün olacaktır. Bundan dolayı, pislettiği pantolonunu saklayacaktır.




Bırakın çocuğunuz altına yaptığını bilsin:


Sakın altını temizlemeyin. Çocuğunuz sizden kakasını yaptığı için biraz utansın. Sonra gizlediği şeye el sürülmediğine inanır. Külotunda kaka bulduğunuzu ve bunun bir kaza olduğunu söyleyin. Sonrası size ya da babasının bunu yapıp yapmadığını bilmeniz gerektiğini anlatın. Nasıl tepki göstereceğiniz konusunda endişe duymayacaktır.


Mola verin:



Tansiyonun yükselebileceği dönemler… Zaman aşımı zordur, en azından sizin için. Ama bu sürede çocuğunuzun altına bez kullanmalısınız. Hatta iki ay sürse bile. Bu davranış onun rahatlamasına yardım edecek ve tekrar uygulamaya geçtiğinizde eğitime kolayca uyum sağlayacaktır.




Çok fazla özen göstermeyin:


Şöyle düşünün; tuvalet eğitimi bir aşamadır. Son atış muhteşemdir. Fakat bu son atış zaman alır. Bu sizinle ilgili değil, unutmayın. Hatta çocuğunuz için de çok zordur. Bu nedenle herhangi bir yakınma duygusundan her ikinizi de kurtarmayı deneyin.




Lazımlığı sadece evde kullanıyorsa:


Çocuklar aile içinde rahat ederler. Bu nedenle tuhaf sesler ve kokular, diğer koltuklarda yabancılar varken yani lazımlık kullanıcımız biraz sinirlenebilir. Ona evde olduğunu hissettirin ve güvenliği sağladığınıza ilişkin küçük ödüller verin.




Her lazımlık evdeymiş hissi verir:


Bir seyahat lazımlığı edinin ve çocuğunuzun arzusuna göre çıkartmalarla süsleyin. Bu lazımlığı önce evde deneyin, dışarı çıktığınızda isterseniz önce banyoyu ziyaret edin. Çocuğunuz, yeni bir tuvalette, kendine özel lazımlığını test edecektir. Emin olun, ihtiyaç vakti gelmeden sırf denemek için tuvaletini yapacaktır.




Banyonuzu macera gezisine dönüştürün:


Yeni bir banyoya kuşku duyan bir çocuk lavabonun nasıl çalıştığını test etmekte zorlanmış olabilir. Lazımlık üzerindeki çıkartmaları sayın, sifonun sesini dinleyin. Bu yöntem, onu lazımlıkta oturması için baskı altında tutmak demek değildir. Onun kendisini daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.




Önceleri tuvaletini yaparken şimdi problem çıkarıyorsa

Neler oluyor? Her şey olağan giderken çocuğunuzun hayatında köklü bir değişiklik olabilir. Bu, yeni bir kardeş ya da yeni bir ev gibi büyük bir değişim olabilir. Hatta hafta sonu bir arkadaşının doğum günü partisinden tuvalet eğitimi olmadığı için çekip götürülmek de… Bu ani şeyler, bir çocuk için öngörülemez, bunlar çocukların güven duygularını sarsar. Kendini daha rahat hissettiği daha önceki hallerine dönerler. Bu davranışı sizin ya da çocuğunuzun başarısızlığı olarak değerlendirmeyin. Gerileme bir süre sonra normale dönecektir.




Onu suçlamayın



Strese girdiyse, yönetimi ele geçirmek istemesi, sizin de endişe duymanız normaldir. Ancak kontrolü ona bırakmak yardımcı olabilir. Tekrar başlamaya hazır olduğu zamanı bilmek istediğinizi ona anlatın. Bu sandığınızdan daha çabuk gerçekleşebilir. Bu süreci beraber yaşıyorsanız ve bezle vedalaşarak miniğiniz olduğuna göre ona biraz zaman tanıyın.




Değiştirdiğiniz ikinci temiz bezine yapıyorsa



Neler oluyor? Bunun hiçbir sebebi olmayabilir. Çocuğunuz bezine çiş yapmayı bırakacaktır. Fakat lazımlığa kaka yapmayı kolayca reddedecektir. Davranışına lazımlığa oturma için ara vermek, birisi için bunu yapmak istemeyebilir ya da son kakası boyunca çağlayan gibi akan tuvalet suyu nedeniyle korkmuş olabilir. Bez onu daha emniyette hissettiriyor olabilir. Bu nedenle bezi bırakmak onun için göründüğünden daha büyük bir adım olabilir. Çoğunlukla kabızlık, utanmasının nedenidir. Son seferinde canı yanmıştı. Öyleyse bunu neden bir daha yapsın?




Lifli gıda verin



Suçlu kabızlıksa, fasulye gibi yüksek lifli gıdalar, daha fazla sebze ve meyve, tam tahıllı makarna ve ekmekler, (muzlu ve peynirli olanlar kabızlığı artırır) yedirin. Kepekli buğday ekmeği, buğdaylı kahvaltılık yiyecekler, kepekli buğday, çavdar, kabuklu pirinç, arpa, lahana, havuç ve Brüksel lahanası tüketin. Problem çözülmezse çocuk doktorunuzla konuşun.




Her şeyden biraz deneyin



“Ayşe, kaka yapmaktan kaçındığında bir ay kadar ara vermeyi denedik. Sonra doktora götürdük. Yüksek lifli diyet önerdi ve ona her lazımlığa oturduğunda bir çıkartma hediye etti. Kısa zaman sonra lazımlığa oturup kaka yapmanın hiç de kötü bir şey olmadığını keşfetti. Karışık teknikler uygulamıştık bir kutu lolipop vermek gibi Ayşe şimdi bez kullanmıyor. Gelecek yıl, kız kardeşinde kullanmak üzere işe yarar birkaç yöntem öğrendim.”

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benim oğlum da 26 aylık çişinin geldiğinin yaptığının felan hep farkında ama klozete lazimliga oturmuyor hep üstüne yapıyor oyunlarla oturtmaya çalışıyorum o da kısa sürüyor cisi gelince kalkmak istiyor kakasını da hep üstüne yapıyor yaparken de çok tedirgin oluyor ne yapmam lazım
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 3 yaşında ve lazımlığı Red ediyor ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızımda 3 yaşına girmek üzere lazimlik aldım 2.gunumdeyim ilkgun kaçıyordu hiç gelmiyordu.bende 2.gun oyuncaklarindan birkaç tane getirdim onun ickiyafaetlerinden giydirdim ve konuşturmaya başladım cisim geldi pijamami cikarayim oturayım çişimi yapayım sifonu çekeyim falan baktım koşarak geldi oda oyuncaklar eşliğinde 2 gündür oturuyo ama çişini daha yapmış değil ama 2 güne göre güzel gelişim kaydettik.oyuncaklardan yardım alın oynayın onlarla Allah yardimcini olsun zor bir süreç.
    CEVAPLA
  • Misafir 2 yasinda oglum cisini soylediyodu sonra abisi bagirarak cis yapti kaka yapti kaka yapti diye bagirdi onceleri kakasindan korkuyodu simdi altina yapiyo yapinca soyluyo lazimliga oturmuyo lazimliga oturtamiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Aynen benimkinde herşeyin farkında çüş yaptığını biliyor ama lazimliğa oturmuyor
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım tam 2 yaşında ama tuvalet eğitimi tam bir kabus ????ayakalrim uyuşuyor tuvalette beklemekten bazen 6 saat tuvaletini tutuyor koltuklara işiyor bazende yerlere halılara ne yapmam lazım geceleri araştırma yapıyorum sürekli tuvalete yapmamız lazım.sen artık kocaman kız oldun desemde nafile bu süreç çok yorucu lütfen bu dönemi kolay atlatan anneler bize yardimci olurmusunuz ????
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 13 aylık ve tuvalet eğitimine başlamak istiyorum ne yapmam gerekiyor tuvalete oturmak istemiyor
    CEVAPLA
  • Misafir Misafir arkadaşım bende şuan aynı problemleri yaşıyorum ne yapmalıyım araştırma icindeyim
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba benim oglum 26aylik tuvalete gitme sikintimiz var tuvalete gidip yapmak istemiyor lazimlik ve klozet zaten hicbir birsekilde oturmuyor korkuyor ben tuvalet egitmine 4gundur devam ediyorum hicbirsekilde gelisme yok cisjnin altina yaptiginin farkında cis yaptigini soyluyor ama kakasini kesinlikle söylemiyo surekli konusuyorum kakamizi cisimizi tuvalete yapicaz ama ne diyorsam nafile hep altina yapiyor gunde 2defa anca tuvalete yapiyor oglen ve gece uykusinda latina yapmiyor kalkar kalmaz direk isiyor tuvalete gitmek istemiyor bunu konuda bi oneriniz warmi
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.