İster yürüyüş için parka, ister turistik yerleri görmek için seyahate gidiyor olun bebek arabası, bebekle hareket halindeki yaşam için olmazsa olmazdır. Doğru bebek arabası, bebeğe yalnızca oturması veya uyuması için güvenli bir yer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tüm temel malzemeleri saklamanız için bir yer sağlar. Ancak en iyi bebek arabasını bulmak kolay değil. Çok sayıda bebek arabası modeli bulunmakta ancak seçenekleri daraltmak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Bebek arabasını en sık nerede kullanacaksınız? Nerede saklayacaksınız? Kaç bebek kullanacak?


Basit bir hafif baston puset; seyahati ve saklamayı kolaylaştırırken, yüksek işlevli travel sistem bebek arabaları, ekstra saklama veya oto koltuğu gibi faydalı özelliklere sahiptir. Sık sık bebeği dışarı çıkarıyorsanız veya birden fazla çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, bebek arabanız muhtemelen yıllarca kullanılacaktır bu nedenle iyi bir yatırım yapmanız gerekebilir.


En sık kullanılan bebek arabası modelleri nelerdir?

Standart bebek arabası, baston bebek arabası, ikiz bebek arabası, travel sistem bebek arabası en sık kullanılan bebek arabası modelleri arasında yer alır.


Standart bebek arabası nedir?

Standart bebek arabaları, bebeğiniz yürümeye başladığında kullanabileceğiniz diğer arabalara kıyasla daha büyük, daha sağlam olan bebek arabalarıdır. Ayrıca birçok model, yalnızca bebeğin sürüşünü keyifli hale getirmekle kalmaz aynı zamanda hayatınızı da kolaylaştıran özellikleri bünyesinde barındırır.


Standart bebek arabası almanın avantajları nelerdir?

  • Geniş, konforlu, dolgulu koltuk

  • Derin koltuk eğimi

  • Koltuğu öne veya arkaya bakacak şekilde monte etme seçeneği

  • Araba koltuğu takma seçeneği

  • Darbeyi emmek için uygun süspansiyona sahip sağlam lastikler

  • Depolama için geniş sepet

  • Bardak tutacağı veya atıştırmalık tepsisi

Standart bebek arabası almanın dezavantajları nelerdir?

  • Bu arabalar büyük ve ağır olabilir. Bebeğinizle toplu taşıma kullanıyorsanız, sık sık merdiven çıkıyorsanız veya işlek caddelerde veya küçük mağazalarda dolaşıyorsanız, bu, bebeğinizle seyahat etmeyi zorlaştırabilir.

  • Küçük bir evde yaşıyorsanız evin içinde fazlaca yer kaplayabilir.

Baston bebek arabası nedir?

Büyük bir bebek arabasında bulabileceğiniz özelliklerden birkaçını olmasa da baston bebek arabası, hareket halindeyken son derece kolay kullanımıyla oldukça iyi bir tercih olabilir.


Baston bebek arabası almanın avantajları nelerdir?

  • Genellikle diğer bebek arabalarına göre bütçe olarak uygundur.

  • Bu modellerin katlanması kolaydır bu da bagaja koymayı veya uçağa, otobüse veya trene binmeyi çok kolaylaştırır.

  • Baston bebek arabalarının birçoğunda kısmi koltuk yatırma, genişletilebilir gölgelik, saklama sepeti, bardak tutucu veya atıştırmalık tepsisi gibi özellikler bulunmaktadır

Baston bebek arabası almanın dezavantajları nelerdir?

  • İlk aylardan itibaren kullanabileceğiniz bir bebek arabası arıyorsanız, hafif bir bebek arabası işe yaramaz. Bu tarz baston bebek arabaları 6 aylık veya daha büyük bebekler için tasarlanmıştır.

  • Çoğu hafif bebek arabasının dönüştürülebilir bir seçeneği yoktur, yani ilk bebeğinizden sonraki birkaç yıl içinde ikinci (veya üçüncü) bir bebeğiniz olursa, muhtemelen ikinci bir bebek arabası satın almanız gerekecektir.

Travel sistem bebek arabası nedir?

Travel sistem bebek arabaları oto koltuğu, portbebe ve ana kucağı gibi farklı işlevlere sahip parçalardan oluşur. Çok fonksiyonludır bu nedenle bebeğinizle seyahat sırasında ortaya çıkan tüm gereksinmelere cevap verebilir.


Travel sistem bebek arabası almanın avantajları nelerdir?

  • Pusetinize adaptör ile bağlanan bir bebek oto koltuğuna sahip olmak, uyuyan bebeğinizi uyandırmadan arabadan pusete taşıyabileceğiniz anlamına gelir.

  • Tek bir ürünle ihtiyacınız olan birçok şeyi karşılayabilmek tasarruf etmenizi sağlar.

Travel sistem bebek arabası almanın dezavantajları nelerdir?

  • Puset genellikle daha uzun yıllara dayanacak olsa da bebeğiniz bundan çok daha önce bebek araba koltuğuna alışır.

  • Birden fazla arabalı bir aileyseniz, ikinci arabanızda kullanmak için ayrı bir araba koltuğu satın almanız gerekebilir.

İkiz bebek arabası nedir?

Eğer ikizleriniz varsa veya birbirine yakın yaşlarda çocuklarınız varsa o zaman çift kişilik bir bebek arabası kullanabilirsiniz. İkiz bebek arabaları iki formatta olur:

1- Bir çocuğun diğerinin arkasında oturduğu model,

2- Yan yana oturulan model.


İkiz bebek arabası almanın avantajları nelerdir?

  • Birden fazla çocuk söz konusu olduğunda bu seçenek, yalnızca bir bebek arabasını hızlı bir şekilde yönetmenizi sağlar.

  • Bu modeller daha büyük olduğu için, genellikle geniş depolama alanı vardır.

İkiz bebek arabası almanın dezavantajları nelerdir?

  • İki kişilik pusetler daha büyük ve daha hantal olabilir.

  • Bazı daha hafif seçenekler olsa da, tümsekleri aşmada ve eğilimde iyi olmadıkları için sorun yaşayabilirsiniz.

  • Alışveriş yaparken genişliği (kapınızdan sığıyor mu?), hareketliliği (dengeli mi? Nasıl dönüyor?) ve bir veya iki araba koltuğuyla uyumlu olup olmadığını göz önünde bulundurun.

Bebek arabası alırken nelere dikkat etmeliyim?

Güvenli, güvenilir ve kullanımı kolay bir bebek arabası kesinlikle sahip olunması gereken bir şeydir. Aşağıdaki temel sorular bebek arabası seçiminizde yardımcı olabilir.


Nerede kullanacaksınız?

Birçok orta sınıf model büyük ve hantal olabilir - dar şehir sokaklarında geziniyorsanız ideal değildir. Ancak, çantanızı, bebek bezi çantanızı ve diğer temel ihtiyaçlarınızı alacak kadar büyük bir bebek arabası sepetine ihtiyacınız varsa, daha küçük bir baston bebek arabası da işinize yaramayabilir. Bebek arabanızla nereye gideceğinizi bilin - bu seçim yapmanın en önemli adımıdır.


Yenidoğan dostu mu?

Ayrıntıları kontrol edin. Bazı pusetler, derin bir yatırma veya beşik modu sunar; bu, yeni doğan bebeğinizi ilk günden itibaren herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan bu pusetlere koyabileceğiniz anlamına gelir. Ancak birçok model, boyun kontrolü olan veya neredeyse desteksiz oturabilen bebekler için daha uygundur, bu genellikle 6. aya kadar kullanılamaz. Satın almadan önce ne aldığınızı bilin.


Ne kadar süre kullanmayı planlıyorsunuz?

Aynı bebek arabasını birden fazla çocuk için kullanmayı planlıyor musunuz? Öyleyse, uzun vadeli değer için alışveriş yapın.


Kullanımı ne kadar kolay?

Biraz araştırma yaptıktan ve seçeneklerinizi daralttıktan sonra, test sürüşü yapmak oldukça doğru bir harekettir. Ancak unutmayın ki düz ve parlak bir mağaza zemininin belirli bir modelin nasıl olacağını göstermeyecektir. Engebeli kaldırımlarda sorunsuzca yönlendirilebilir bir araba mı? Tek elle manevra yapılabiliyor mu? Katlamak ve açmak ne kadar kolay? Bunlara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Ne kadar ağır?

Yoldayken, daha hafif daha iyidir. Bir şehirde yaşıyorsanız, bir bebek, bir anne bebek bakım çantası çantası ve bir bebek arabasını sonsuz merdivenlerden yukarı taşımak zor olabilir.


Bebek arabasının güvenli olduğundan nasıl emin olabilirim?

Piyasadaki hemen hemen tüm bebek arabası modelleri temel güvenlik standartlarını karşılamaktadır, ancak bebek arabası alışverişi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç ek güvenlik özelliği vardır. İşte onlar:


Beş noktalı bir emniyet kemeri arayın

Beş noktalı emniyet kemerleri bugünlerde nispeten standarttır, ancak bazı baston pusetler üç noktalı emniyet kemerlerine sahip olabilir. Çıtçıtları test ederek güvenli olduklarından ve kolayca bağlandıklarından ve çok kolay açılmadıklarından emin olun.


Kelimenin tam anlamıyla frene basın

Frenlerin kullanımının ve ayrıca devreye girmelerinin de ne kadar kolay olduğunu test ettiğinizden emin olun. Frenler güvenli bir duruş sağlıyor mu? Yola çıkmaya hazır olduğunuzda frenleri kolayca devre dışı bırakabilir misiniz?


Menteşeleri ve kenarları inceleyin

Sivri köşe ve çıkıntılara inceleyin. Bebeğinizin el ve ayak parmakları dar alanlara sıkışabilir, bu nedenle çıkıntılara veya keskin kenarlara dikkat edin.


Bebek sırtüstü uzanıp rahatlayabilir mi? Koltuk ne kadar derin?

Yeni doğmuş bir bebeği pusete koymayı planlıyorsanız, düz yatırma veya beşik ataşmanı sunan modellerin arayışında olun.


Bebek arabası seçerken dikkat edeceğiniz küçük ipuçları:

1- Tasarım, konfordan ziyade ilk öncelik güvenlik olmalı.


2- Bebeğinizi arabaya yerleştirdiğinizde emniyet kemeri beş noktadan bağlı olmalı.


3- Bebek, kendi kendine emniyet kemerini açamamalı.


4- Hafif olması için dayanıksız metal aksam ve tekerlek kullanılmamış olmalı. Mümkün olduğunca kendi ağırlığınızı arabaya verip dayanıklılığını test edin.


5- Sırt yaslanma yeri çeşitli açılarda ayarlanabilmeli ve mutlaka tam yatar pozisyona gelebilmeli.


6- Tekerleklerin büyük ve içi havalı olasına dikkat edin.


7- Arka tekerleğinde mutlaka fren mekanizması olmalı.


8- Tek elle açılıp tek elle kapanabilmeli.


9- Kaplama kumaşı bebek sağlığına uygun olmalı ve terletmemeli, kolay silinebilmeli ya da çıkarılıp yıkanabilmeli. Tentede bir ışık alma alanı varsa bu mutlaka UV olmalı.


10- Süspansiyon ya da yaylanma oranının fazla olması bebeğin engebeli yollarda daha konforlu gitmesini sağlar.


11- Kolay sürüş imkânı için manevra kabiliyeti yüksek ve kolay kontrol edilebilir olmalı.


12- Konfor açısından, tentesi, güneşliği, yağmurluğu, ön bariyerde suluk ve biberonluk olmalı.


13- Sürüş kolunda fren sistemi olmalı.


14- Alt sepet hacmi mümkün olduğunca geniş olmalı.


15- Katlandıktan sonra araç bagajına kolay sığabilmeli, mümkünse tekerlekler kolay çıkarılıp takılmalı.


16- Bebek arabasının TS EN 1888 belgeli olmasına dikkat edin


17- Garanti süresini öğrenin ve yaygın servis ağı olup olmadığını öğrenin!


Referanslar:

Brigitt Earley. "How to Buy a Baby Stroller". Şuradan alındı: https://www.whattoexpect.com/baby-products/strollers/ (2.12.2020).




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.