Son yıllarda kadınların iş hayatında aktif rol almasıyla beraber evlilik yaşı ve anne olma yaşı arttı. Önceden kadınlar 35-40 yaşında çocuk sayısını tamamlarken, günümüzde evlenme veya ilk çocuk sahibi olma yaşı 35-40 yaşlarına geldi. 40 yaş ve üzeri hamileliklerin çoğu sorunsuz geçerken, ileri yaş gebeliklerinde bazı risklerin arttığı bilinmelidir.


40 yaş ve üzeri hamileliklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riski artar

40 yaş ve üzeri hamileliklerde bebekte düşük doğum ağırlığı riski artar. Düşük doğum ağırlığı demek, gebelik haftasına göre bebeğin kilosunun beklenenden daha küçük olmasıdır. Bebeğin kilosunun haftasına göre düşük olmasının nedeni bebeğin eşinin (plasenta) bebeğe yeterince kan akımı gönderememesidir. Ayrıca ileri yaş hamileliklerde erken doğum riski genç kadınlara göre daha yüksektir. Erken doğum da düşük doğum ağırlıklı bebek ihtimalini artırır. Bu anlamda ileri yaş gebeliklerde gerekli önlem ve tedavilerin yapılması neonatal morbiditenin azaltılması için büyük önem arz eder.


Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi) riski artar

Preeklampsi, gebeliğin 20. Haftasından sonra ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein kaybı ile seyreden, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen ciddi bir sorundur ve preeklampsi 40 yaş ve üzeri hamilelerde daha sık görülür. Bu nedenle ileri yaş gebeliklerde her muayenede tansiyon ölçümünün yapılması, tansiyon yüksek çıkarsa (>140/90 mmhg) preeklampsi yönünden hastanın araştırılması ve preeklampsinin atlanmaması çok önemlidir.


Gebelik şekeri riski artar

Yapılan çalışmalar ileri yaş gebeliklerde gebelik şekerinin daha sık görüldüğünü göstermektedir. Gebelik şekeri, ilk defa hamilelikte ortaya çıkan veya tanı konan glukoz intoleransıdır. Gebelik şekeri tanısı gebeliğin 24-28. haftaları arasında şeker yükleme testinin yapılması ile konur. Eğer 50 gr şeker yükleme testinin sonucu >140 mg/dl ise tanı koymak için 100 gr şeker yükleme testi yapılır. Bu test de yüksek çıkarsa gebelik şekeri tanısı konur.


Son yıllarda ülkemizde şeker yükleme testinin zararlı olduğu ile ilgili kaygılar popüler olmuştur ancak bu düşünce doğru değildir. Şeker yükleme testinin ne bebeğe ne de anneye hiçbir zararı yoktur. Tam tersi bu test yapılmazsa gebelik şekeri tanısı konamaz ve bebekte veya annede bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 40 yaş ve üzeri hamilelerin mutlaka gebeliğin 24-28. haftaları arasında şeker yükleme testini yaptırması gerekir. Böylece hem bebek hem de anne adayı şekere bağlı komplikasyonlardan korunacaktır.



İleri yaş gebeliklerde Down sendromu riski artar

Down sendromu her yaş hamilede görülebilir ancak 35 yaş üstü hamileliklerde risk daha da artar. Çünkü 35 yaşından sonra yumurta kalitesi azalır. Buna bağlı olarak da spermle yumurtanın birleşmesi sırasında hatalar meydana gelir ve embriyo Down sendromlu (Trizomi 21) olur.


Down sendromunun teşhisi için tüm gebelere gebeliğin 11-14. haftaları arasında ikili tarama testi, 16-18. haftaları arasında dörtlü tarama testi yapılır. Ancak bu testlerin güvenilirliği %85 civarındadır. Yani %100 değildir. 35 yaş üstü hamilelerin Down sendromu riski daha yüksek olduğu için bu testler tek başına güvenilir kabul edilmez. Bu nedenle 35 yaş üstü gebelere daha kesin sonuç veren testler önerilir. Bu testler şunlardır:


  • Anne kanında fetal DNA testi

  • Amniyosentez (Anne karnından su alınması)

Amniyosentez işleminde %1 düşük riski vardır. Bu nedenle son yıllarda popüler olan anne kanında fetal DNA testi Down sendromu teşhisi için daha çok tercih edilmektedir. Down sendromu tanısı için 40 yaş ve üstü hamilelerin bu testlerden birini yaptırması tüm otoriteler tarafından tavsiye edilmektedir.


40 yaş ve üzeri gebeliklerde düşük riski artar

Normal popülasyonda ilk 3 aydaki düşüklerin %80 nedeni bebekte genetik problem olmasıdır. Yani genetik olarak sağlıklı olmayan bir embriyo rahime tutunamaz ve doğal seleksiyonla vücuttan atılır. Doğanın dengesi bu şekildedir. Kadın yaşının artması ile beraber yumurta kalitesi de azalır. Buna bağlı olarak da oluşan embriyoda kromozomal anomali görülme ihtimali artar. Buna bağlı olarak da 40 yaş ve üstü hamilelerde düşük riski artar. Genetik anomali için alınacak bir önlem ya da bir tedavi şekli yoktur. Bu durumda yapılacak şey, ileri yaşta hamile kalan bir kadını düşük ihtimali konusunda bilgilendirmek, düşük olursa üzülmemesi gerektiği konusunda telkinde bulunmaktır.


İleri yaş hamileliklerde zor doğum ve sezaryen riski artar

40 yaş ve üstü hamileliklerde normal doğum biraz zorlaşabilir. Bunun nedeni olarak da bağ dokularının esnekliğini kaybetmesi gösterilmektedir. Yapılan çalışmalarda 35 yaş üstünde sancı çekme süresinin arttığı, doğumun zorlaştığı ve daha çok sezaryen ihtiyacının olduğu gösterilmiştir. Hatta bazı kliniklerde 35 yaş üstü ilk doğumlar direk sezaryene alınmaktadır. 40 yaş ve üstü hamileliklerde zor doğum ve sezaryen riskinin genç hastalara göre daha yüksek olduğu bilgisi hastaya verilmeli, yol haritası buna göre belirlenmelidir.


Sonuç olarak 40 yaş ve üzeri gebeliklerde bazı obstetrik riskler daha yüksektir. Ancak gerekli önlem ve tedaviler ile bu riskler en aza indirgenebilir ve sağlıklı bir şekilde gebelik takibi ve doğum gerçekleştirilebilir.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir YAS ILERLEDIGI ZAMAN.NUFUS KAGIDI ESKIYOR.ORGANLAR CANLILIGINI VE DINAMIKLIGINI KAYBETMEYE BAŞLIYOR. KISACA DOGUM ZORLASARAK ILERDE ANNE VE COCUGA ZARAR VERMEYE BASLIYOR BU. DIGER HASTALILLARDA DA BÖYLE.DENILEN ATASOZUDOGRU: ERKEN KALKAN YOLALIR. ERKEN EVLENEN SAGLIKLI DOL SAHIBI OLUR.ISISNALAR. BUNYEYLE ILGILI OLUP; GENEL KURALLARI HICBIR ZAMAN BOZMAZ. CUNKU Y A R A T A N TARAFINDAN KURALLAR VE YASAM SARTLARI DEGISTIRILEMIYECEK SKILDE BOYLE BELIRLENMISTIR.
    CEVAPLA
  • Misafir 42 yaşımdayım ikis bebek beklemiyorum cok şükür ici bir sorun yok
    CEVAPLA
  • Misafir 42 yaşımdayım 4.hamileliğim . Tek kazada hamile kaldım. Şu an 7 haftalık. Aslında menopoz başlangıcım vardı 1 yıldır. Düzenli regl olurken 1 yıldır düzenim bozulmuştu. Şaşkınız. Yalnız canımı sıkan doktorun yüzünü buruşturup doğurmayı düşünüyor musun sorusu oldu. Ben de annemin 4. Çocuğuyum. Beni hiç istemediğini söylerdi. Evet doğurmayı düşünüyorum sağlıkla kucağıma alırım inşallah. Rızkını Yaratan bahşedecek ben değil. Tıpkı benim rızkımı bahşettiği gibi..
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yaşındayım 2 çocuğum var şimdi sürpriz oldu bizim için 9 haftalik gebeyim şuan her şey yolunda tabiiki doktorum riski var dedi.Doguma kadar yakın takipte olacaz. Rabbım insallah saglikla kucağımıza almayı nasip eder.
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 41 yaşındayım 16 haftalık hamileyim çok istiyorum ve korkuyorum inşallah hayırlısıyla kucağına alrim Allah hepimize yardım etsin insallah
    CEVAPLA
  • Misafir 42 yaşındayım ikinci eşimden 1 çocuğumuz olsun istiyoruz ama korkuyorum yaşımdan dolayı bana ne yapacağımı bölemedim.?
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benimde iki çocuğum var 40 yaşıma yeni girdim ve üçüncü çocuğu düşünüyorum iki çocuğum da sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdim şükürler olsun Allahima ama şimdi biraz sanki korkuyor gibiyim acaba risk olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benimde iki çocuğum var 40 yaşıma yeni girdim ve üçüncü çocuğu düşünüyorum iki çocuğum da sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdim şükürler olsun Allahima ama şimdi biraz sanki korkuyor gibiyim acaba risk olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 40 yasındayım biraz korkuyorum 1oglum var
    CEVAPLA
  • Misafir İçi korkma 43 yaşında doğum yaptım gayet çok güzel iki dourdum bütün vücudum gençleştirme çocuk da sağlıklı.
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benimde iki çocuğum var 40 yaşıma yeni girdim ve üçüncü çocuğu düşünüyorum iki çocuğum da sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdim şükürler olsun Allahima ama şimdi biraz sanki korkuyor gibiyim acaba risk olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir 2. Evlilik yaptım 2 oglum var ilk eşimden ama bu eşimin ilk evliliği Haliyle çocuğu yok ben 43 yaşındayım eşim 33 yaşında 30. Gebelik haftasındayım ama çok çabuk hamile kalıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 40 yaşındayim 4.hamileligimi 4gun önce öğrendim şoktayım aldırmak istedim eşim izİn vermedi korkularım var hep normal doğum yaptım bunda korkuyorum yaştan dolayı hayırlısı diyorum artık Allah istegen herkese nasip etsin inşallah ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar,42 yaşındayım 3 ay sonra 43 olucagim . 2. Çocuğu düşünüyorum ama bugün görüştüğüm dr pek iç açıcı konuşmadı. Mongol olma olasılığı yüksek dedi. Çok kararsız ve stresli bir sürece girdim. Bı konuda bilgi sahip olan arkadaşlar var ise fikirlerine ihtiyacım var. şimdiden teşekkür ediyorum..????
    CEVAPLA
  • Misafir Bende de üç çocuk var bende dördüncüyü düşünüyorum inşallah Allah nasip ederse
    CEVAPLA
  • Misafir 44 yaşında normal yollardan hamile kalanlar moral oldu bana inşallah benimde olur 1.5yıl oldu evleneli ama rahimde miyom var nasıl olur bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Allah herkese nasip eylesin evlat amin
    CEVAPLA
  • Misafir A.s hastasıyım 41 yaşındayım 1 aylık hamileyim 2 çocuğum var bu süpriz oldu hastalığımdan dolayı ağrılarım çok 9 ay nasıl geçer diye düşünmeden edemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 40 yaşındayım 20 haftalık hamileyim 2li ve 3lu tarama testi riskli gelip sağlıklı bir bebek getiren varmi Amüyo sentez önerdiler kabul etmedim
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yasındayım troıd ılacı kullanıyorum 1 aylık hamileyim doktorum riskli dedi.kararsızımm korkuyorum .bu yaşta olupta aynı sorunu yasayan varmı
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 41 yaşındayım 2.5 aylık bebeğim karnında öldü kürtaj oldum tekrar hamile kalırsam eğer oda böyle ölümü
    CEVAPLA
  • Misafir 39 yaşındayım 3 evldım var üçüde sezeryan doğum 17_10ve 5 yaşında beklemediğim bir gebelik oluştu riskleri olduğunu söyledi doktor ne yapmam gerektiğini bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Ben geç evlendim şimdi 46 yaşındayım hormonlarım çok Kötü ve yumurta rezevim çok düşüktü doktorlar hamile kalman imkansız dediler ama ve 5 haftalık hamileyim şimdi neler olacak çok endişeliyim
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yaşındayım 14 yasinda kizim var 2.çocuk istiyorum yaklaşık 6 aydır deniyorum olmadi doktor hormonların biraz düşmüş dedi ama acele edersen bir şansın var dedi olurmu sizce
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yaşındayım 15 haftalık hamileyim ama çok stresliyim yaştan dolayı amniyosentez testi önerdi çok kararsızım
    CEVAPLA
  • Misafir 43 yaşındayım 3 kez düşük yaptım bir daha gebe kalırsam riski varmı lütfen bana yardımcı olurmusunuz
    CEVAPLA
  • Misafir 42 yasindayim 4 çocuğum var 3 yil önce ikiz bebek dusurdum 21.haftada.simdi de 11 haftalık düşük yaptim.kalbi atmiyodu.çift rahimliyim.tekrar bi bebegimin olmasini çok istiyorum..sağlıklı bi hamilelik yaşar mıyım benim gibi olan var mı
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 46 yaşındayım.. 3 çocuğum var.kazara hamile kaldım.oncesinde bir düşük ysptim.8 sene jadar önce.. su an yapıp yapmama konusunda kararsızım..korkuyorum açıkçası.. ertesi gun hapi içmeme rağmen ben bunu yaşıyorum.. Rabbım isteyenlere versin insallxh
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yasdeyim su an 34 haftelik hamileyim her seyim yolinde su an insaallah sag salinla kucagima alicam yavrumi.
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba 46 yasindayim 2ci evliligi yaptim kocam bebek istiyor yumurtalarim zayif klomen 50 kullaniyorum varmi 45.46 dogum yapan onerecegin dr varmi
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar 42 yaşındayım hamile kaldım bebeğim kalbî durdu 7 haftada
    CEVAPLA
  • Misafir 40 yas risklimi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yaş 6 haftalık geneyim tek yumurtalikla kaldım tedavisiz normal yolla ama şuan kanamam var öğrendiğinden beri yatıyorum kese enek var kalp atışını daha duymadım çok istiyorum insalah alırım gucagima
    CEVAPLA
  • Misafir 42 yaşındayım iki evladım var.20ve12 yaşlarında 3 ye hamileyim ve kaygılarım var
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba bende 40 yaindayim 2tane oğlum var biri 15 yaşında diğeri 4yasinda şimdi ise hamileyim kaza ile olan bir hamilelik bir yanıp yap diyor diğer yanım yapma diyor karar veremedim korkularım var sigara iciyieum ve kronik bronşit hasyasiyim sizce nekadar tehlikeli. Benim gibi olan varmı lütfen yazarımısiniz tskler
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar bende 43 yaşındayım 3 gün önce hamile olduğumu öğrendim benimde endişelerim var inşanlah bir sorun çıkmaz rabbim isteyen herkese nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Bende ikinciyi istiyorum çocuğum için ana 42 yaşındayım endişeliyim bı yüzden karar veremedim çocuğun olmasina
    CEVAPLA
  • Misafir 43 yaşındayım 4 cü çocuğuma 3 aylık hamileyim şuan herşey gayet normal ve güzel gidiyor hatta 3 ünde ilk 4 ay mide bulantısı ve yorgunluk hat safhadaydı ilerleyen zamanda ne olur bilmem ama doğal yolla hamile kaldım
    CEVAPLA
  • Misafir 43 yaşındayım 6aylık evliyim çocuğumun olmasını çok istiyorum benim yaşımdakilerin yorumlarını okuyunca içime umut doğdu inşallah benimde olur
    CEVAPLA
  • Misafir İNŞ
    CEVAPLA
  • Misafir Herkes hamileyim falan yazmış ölü doğabilir hamile kalinir ama ölu dogabilir korkuyorum 45 yasindayim 2.5 aylik hamileyim insallah sağ salim doğum yaparım.Hastaligim yok sigara içmiyorum kardesime böbrek verdim yani sağlıklıyım ben oyle biliyorum yani kalp hastaligim yok siz de mutlu mesut dogum yaparsiniz bende inşallah dogrum yaparsam 7 ay sonra yazarim inşallah guzel haberler
    CEVAPLA
  • Misafir 40 ysindayim 5 haftalik gebeyim allah sag salim vaktinde saglikla kucagimiza almak nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Benim de 19 yaşında ve 10 yaşında iki kizim var 39 yaşındayım sürpriz olarak halilegim oluştu 8 haftalik oldu benim de kaygılarım çok.Rabbim kolaylık versin
    CEVAPLA
  • Misafir 20 yasinda bir oglum var kaygilarim da cok acikcasi rabbim yardim etsin insallah
    CEVAPLA
  • Misafir 45 yaşında gebe kalınır mı?
    CEVAPLA
  • Misafir 44 yaşındayım 2 çocuğum var 3.çocuğu düşünüyorum ama korkuyorum da bu yaşta hamile olanlardan bilgi almak isterim
    CEVAPLA
  • Misafir 44 yaşındayım 2 çocuğum var 3.çocuğu düşünüyorum ama korkuyorum da bu yaşta hamile olanlardan bilgi almak isterim
    CEVAPLA
  • Misafir bende 44 yaşındayım 5 ay önce düşük yaptım. sizin çocugunuz doğdumu cevap verirseniz çok sevinirim.
    CEVAPLA
  • Misafir 44 yaşında hamile kalıp sağlıklı çocuk doğuran varmı
    CEVAPLA
  • Misafir 48 yaşındayım.ve 6 haftalık hamileyim.hiç tedavi olmadım.ilk kez anne olacağım.
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba, bende 48 yaşındayım 2. evliliğimi yaptım , ilk eşimden bir oğlum var onuda 40 yaşında doğurmuştum, şimdi çocuğun olmaz felan diyorlar ama sizin yazınızı okuyunca acabaa mı dedim ? bebeğiniz doğdumu ? durumu nedir ? nasıl bir hamilelik geçirdiniz bana yazarmısınız rica etsem ..benim mail adresim şöyle : sebnemsrn34@gmail.com
    CEVAPLA
  • Misafir 40 yaşında tedavi görmeden hamile kaldım ama down sendromu nedeniyle bebeğimi aldırmak zorunda kaldım.artık hamile kalmam çok zor.ümidim bitti
    CEVAPLA
  • Misafir 43 yaşındayım ve 8 haftalık hamileyim elbette kalınır
    CEVAPLA
  • Misafir 42yaşımayenigirdim 2cocuk annesiyim 3ncühamilelğimi düşünüyorum riskleri nelerdir acaba
    CEVAPLA
  • Misafir tebrikler
    CEVAPLA
  • Misafir 41 yaşındayım 2,5 yaşında oğlum var ve bugun hamile olduğumu öğrendim tabiki kalınır eğer fizyolojik sorun yoksa, varsada doktora gidin zamna geçirmeden
    CEVAPLA
  • Misafir Kirk dort yasta hamile kalinirmi ve nsl
    CEVAPLA
  • Misafir evet kalınır hatta hiçte tedavi olmadım 44 yaşındayım 7 haftalık hamileyim...ilk bebeğimiz olucak allahın izniyle...
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.