Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin köklerini zayıflatmak için cildin alt tabakalarına farklı dalga boylarında lazer ışık gönderilmesidir. Tüylerin kökleri işlevini bir seferde kaybetmez. Bu sebeple işlemin tekrarlanması gerekir. İşlemin kaç kez tekrar edeceği tüylerinizin yapısına göre ve uyugun aralıklarla belirlenir. Son yıllarda istenmeyen tüylerden kurtulmak için en sık kullanılan yöntemle ilgili en çok sorulan sorulardan biri de şudur: "Lazer epilasyonun zararları nelerdir?" Yıllara yayılacak biçimde ve her ay yaptırmıyorsanız, araştırmalar 4-5 seans lazer epilasyonun sağlığa bir zararı olmadığını gösteriyor. Ancak cildinizin durumu, işlemin nasıl uygulandığı ve sonrasında cildinize yaptığınız bakım önemli.


Öncelikle cildinizde sivilce, uçuk veya egzama gibi bir deri hastalığı olmamalı. Ayrıca güneş ışınlarına alerjiniz varsa, güneşte ya da solaryumda cildiniz yanıp tahriş olduysa kesinlikle lazer epilasyon yaptırmamalısınız. Bu tip durumlarda lazer epilasyonun zararları şunlardır: Cildinizde kronik kaşıntı ve yanma meydana gelir, şişmeler olur ve buna bağlı olarak sivilceler oluşur, yaralar açılır, yara izleriniz kalıcı hale gelir. Bunların dışında yanlış uygulamaya bağlı olarak cildinizde lekeler oluşabilir. Bu noktada cildinizin rengi, tüylerinizin rengi, tüylerinizin sertlik derecesi ve bunlara göre epilasyon yapılması önem kazanıyor. Eğer tüyleriniz çok açık renkliyse lazer ışınları tüylerinizi algılamakta zorlanır. Eğer tüyleriniz çok koyu renkte ve sert ise lazer ışınları köklerine etki etmekte yine zorlanır. Her iki durumda da lazer epilasyon uygulayan kişinin lazer ışınların dalga boyunu ve frekansını, süresini arttırmaması gerekir. Aksi halde lazer epilasyonun zararları artar. Cildiniz tahriş olmakla kalmaz, kalıcı lekeler oluşabilir.


Her uygulamadan sonra işlem gören bölgenin 3 hafta kadar güneş görmemesine dikkat etmelisiniz. Ultraviyole A ve ultraviyole B ışınlarına karşı cildinizi koruyan kremler, yağlar kullanabilirsiniz. Ancak bu krem ve yağların kurtulmaya çalıştığınız tüylerin köklerini besleyebileceğini unutmayın. Bu durumda lazer epilasyonun zararları, tüylerinizin yeniden çıkması ve bu işlem için ayrdığınız paranın boşuna gitmesidir.


Lazer epilasyon türleri nelerdir?


Alexandrite lazer: Açık renk cilt ve siyah tüylerde çok etkili bir lazer türü. Genellikle toplumuzdaki birçok kişi çoğunluğu açık renk tenli ve siyah kıl yapısına sahip. Alexandrite lazer kıl köküne ulaşarak kalıcı ve etkili sonuç alınmasını amaçlar. Dinamik soğutma sistemi sayesinde acı hissi yok denecek kadar az. Cihaz cildinizle temas etmediği için hijyenik bir sorun yaşamazsınız.


Nd-yag lazer: Her cilt rengine uygulanabilen bir lazer türü. Ayrıca açık renk, ince tüylerde de etkili. En koyu cilt tipine, hatta bronz tene bile uygulanabilir. Bu nedenle yazın uygulanmasında bir sakınca yok. Nd-yag, kıl köküne ulaşarak kalıcı ve etkili sonuç alınmasını amaçlar. Derinize lazer enerjisi gönderirken en dış tabakayı koruyan özel soğutucu ünitesi mevcut. Bu lazer türünde de ciltle temas olmadığı için hijyen sorunu yaşamazsınız.


Işık bazlı sistemler (IPL, Mavi Işık, Fotoepilasyon gibi): Bunlar gerçek lazer epilasyon değil, sadece yoğunlaştırılmış ışık sistemleri. Bu yöntemler derideki köklere ulaşıp kıl kökünü tahrip gücüne sahip değil. Sadece bir modern ağda yöntemi olarak kabul edilir ve geçici etki gösterirler. Uygulama sırasında cihaz cilde temas ettiğinden hijyen açısından sorun olabilir. Vücut kıllarından kalıcı olarak bu yöntemler ile kurtulamayabilirsiniz.



Hangi lazer tipi daha etkili?


Adana Estelite Güzellik Merkezi kurucularından Dr. Gizem Toktaş Geylani, lazer epilasyon türleri hakkında bilgiler verdi.


Teknoloji bulunduğundan beri hangi lazer tipinin daha iyi olduğuna dair tartışmaların devam ettiğini vurgulayan Dr. Gizem Toktaş Geylani, “Bu konu ile ilgili cevap vermek çok kolay değildir. Her sistemin zayıf bir yanı ve üstün olduğu bir taraf bulunmakla birlikte genel olarak birbirlerine yakın etkinlik göstermektedirler. Ayrıca, herhangi birine çok iyi gelen bir sistem bir başkası için hayal kırıklığı yaratabilmektedir” dedi. Dr. Geylani, hakim olan görüşün, hangi sistem kullanılırsa kullanılsın “Long Pulse” denilen özelliğe sahip olan Alexandrite, Diode ve Nd-yag cihazlarının belirgin üstünlüğü şeklinde olduğunu ifade etti.


Diode lazerin geleceğin lazer epilasyon sistemi olarak kabul gördüğünü anlatan Dr. Geylani, “Ancak ağrılı olması ve yeterince soğutma olmayan modellerde kolay yanık yapabilmesi dezavantajıdır. Ancak yeni geliştirilen buz lazer gibi sistemlerde bu dezavantajlar ortadan kalkmıştır. Özellikle yüz bölgesi ve kollarda, erkek sırtı gibi kılların daha derinde yerleşim gösterdiği yerlerde etkisi mükemmeldir” diye konuştu.


Nd Yag lazerin ise; zencilere bile lazer epilasyon imkanı sağlaması nedeniyle özellikle koyu tenlilerin güvenle tercih edebileceği bir sistem olduğunun altını çizen Dr. Gizem Toktaş Geylani, etkinliği diğer sistemlere göre daha düşük olmakla birlikte, güvenliği ön planda tutan esmer kişiler için alternatifsiz bir sistem olduğunu vurguladı.


Alexandrite lazerin güvenle tercih edilebilecek, kendini ispatlamış bir sistem olduğuna işaret eden Geylani, “Hasta uyumu ve konforu mükemmeldir. Buğday ve daha koyu tenlerde etkisi daha az olabilir. Ancak yeni sistem soğutma olan lazerlerde yanık yapmadan daha etkili dozlara çıkılabilir” ifadelerini kullandı. Dr. Gizem Toktaş Geylani, lazer epilasyonda çok açık renkler haricindeki diğer kılların uygun lazer seçildikten sonra iyi sonuç vereceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Burada önemli olan kıl kökündeki pigmentlerdir. Bu yüzden siyah veya kahverengi tüyler tedaviye en iyi yanıt veren gruptur. Beyaz ve gri tüyler tedaviye yanıt vermez. En doğrusu; kıl ve cilt tipine göre cihaz seçimini yapmak ve gerektiğinde değişiklik yapabilmektir.”



Lazer epilasyon yaptıracağınız yeri seçerken nelere dikkat edilmelidir?


Central Hospital Dermatoloji Bölümü'nden Uzman Estetisyen Aynur Arslan, lazer epilasyon yaptıracağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gerekenleri anlattı.


  • Tedavinizin devamlılığı ve güvenliğiniz açısından uzman sorumlu hekimi bulunan bir merkezi tercih ediniz.

  • Görüşmeniz ve işlem öncesi muayeneniz mutlaka uzman doktor tarafından yapılmalı ve lazer tedavilerinin sağlığınız açısından uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Görüştüğünüz doktorun lazer uygulamaları konusunda sorularınıza doyurucu cevap verip vermediğini dikkate alınız.

  • Çok sağlam referanslı veya her şeyi ile güvendiğiniz bir merkez olmadığı sürece paket kampanya almayı ve peşin toplu ödeme yapmayı fiyat çok cazip de görünse de hassasiyetle değerlendiriniz.

  • Görüşme sırasında hiç doktor muayenesi olmadan sizi hemen uygulamaya almak isterler ve cazip ödeme koşulları sunarak size senet imzalatmak isterlerse bu durumu kabul etmeden merkezi ve sorumlu hekimini detaylı sorgulayınız.

  • Bitene kadar”, “bitme garantisi” ifadelerini kullanan merkez ve salonlara bitmenin ne anlama geldiğini (lazer epilasyon yöntemi ile kalıcı epilasyon sağlanır, ancak kıllar hiç bir zaman % 100 bitmez), garantiyi hangi bilimsel çalışmaya dayanarak verdiklerini sorunuz. Bu ifadeleri yıllardır konu ile ilgili çalışan, yurt içi/dışı kongrelere katılan ve yayınları takip eden, hatta kendisi yayın yapan uzman hekimler kullanmazken, hangi eğitim ve uzmanlık seviyesindeki kişilerin kullandığına dikkat ediniz.

  • Güzellik salonlarında lazer epilasyon yapılması kesinlikle yasaktır. Epilasyon amaçlı IPL’de yaptırabilirsiniz ancak kalıcılık konusundaki beklentinizi düşük tutunuz. Yanlış kullanıldığında IPL’de ciltte ciddi yanıklar oluşturabilir, kılları azaltmak yerine termine edip daha da kuvvetlenmelerine sebep olabilir.


Lazer epilasyonda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


Bioritm Güzellik Merkezi, lazer epilasyon hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.


  • Epilasyon uygulamasından en az 1 ay öncesine kadar ve uygulama süresince tüyleri kökünden almaya yönelik ağda veya epilatör gibi işlemler uygulanmamalı.

  • Tedavi öncesi tüy rengini açıcı ürünler kullanılmamalı.

  • Tekrarlayan deri enfeksiyonu olan hastalarda uygulama öncesi tedavi yapılmalı. Düzenli ilaç kullanan kişilerde yan etkiler mutlaka sorgulanmalı.

  • Uygulama bölgesi temiz olmalı. Vücutta veya yüzdeki tüm kozmetik ürünleri ve makyaj temizlenmiş olmalı.

  • Epilasyon öncesinde test atışı yapılmalı. 24 ile 48 saat arasında vücudun reaksiyonu gözlemlenmeli ve kişinin epilasyon yaptırıp yaptıramayacağı buna göre belirlenmeli.

  • Lazer epilasyon uygulaması sonrası hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik oluşabilir. Bu reaksiyon 1-2 gün içinde geçmezse bir uzmana danışılmalı.

  • Özellikle radyofrekanslı diod lazer veya radyofrekanslı IPL cihazlarıyla yapılan epilasyon seansları sırasında aynı gün olmamak şartıyla hassasiyet oluşmadıysa ertesi gün, hassasiyet varsa 1 hafta sonra güneşlenilebilir. Lazer epilasyon seansları boyunca güneşlenirken yüksek koruma faktörlü iyi bir ürün kullanılması tavsiye edilir.

Genital bölgeye lazer epilasyon yaptırmanın zararları


Lazer epilasyonun faydaları nelerdir?


Ota Güzellik Merkezi’nden Dr. Tülay Türksoy Akvardar lazer epilasyonun yararları konusunda bilgilerini paylaşıyor.


  • Lazer epilasyon yaptıran kişilerin çoğunda kalıcı veya uzun dönemli epilasyon sağlanıyor.

  • Bacak ve sırt gibi vücudunuzun geniş alanlarında uygulama olanağı sağlıyor.

  • Az ağrılı yapılan bir yöntem ve lazer epilasyon uygulanan kişilerin çoğu

    tedaviye rahatlıkla uyum sağlar.


  • Tekrar çıkma olsa bile oluşacak tüyler açık renkli ve zayıf olur.

  • Hızlı uygulanan bir yöntem; 4-5 saatte vücudunuzdaki bütün tüyler temizlenebilir. Kanserojen olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmaz. Ayrıca batık kılların ve kıl dönmelerinin en önemli tedavi yöntemi.


10 soruda lazer epilasyon hakkında merak ettiğiniz her şey!


Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Köse, lazer epilasyonu konusunda en sık sorulan sorulara yanıt verdi.


Günümüzde çok sık kullanılmaya başlayan lazer epilasyon, kadınlar için artık neredeyse vazgeçilmez bir gereksinim oldu. Ancak hala bu konuda sık duyduğumuz, bilimsel temeli hiç olmayan yanlış bilgiler var. Lazer; X ışığı veya ultraviyole ışığı değildir. Vücuda zarar verecek bir ışık değildir. Yalnızca kıllara etki ederler. Etkisi tedavi bitince geçer.


Lazer epilasyon kısırlık yapar mı ?

Lazer epilasyon kesinlikle kısırlığa yol açmaz. Lazer, derideki kılları yok etmek amacıyla 0,5-1 milimetrelik bir derinlikte uygulanan kişiye zararlı olmayan yalnızca kıl köküne etkili ısı enerjisi veren bir cihazdır. Genital alanlara uygulanan lazer yüzeysel bir etki ile kılları yok ettiğinden o bölgeye çok uzak olan yumurtalıklara etki etmez ve kısırlığa yol açmazlar.


Lazer epilasyon sonrası kıllar zaman içinde yeniden çıkar mı ?

Uygun dozlarda ve sürelerde uygulanan lazer epilasyon kalıcı bir sonuç verir ve kıllar bir kez daha çıkmaz. Lazer uygulaması genel olarak bir yıllık süre içinde 1-1.5 aylık sıklıklarla 8 seans yapıldığında kılların % 80’inden fazlasını yok eder ki bu sonuç tedavide başarı kabul edilmektedir.


Koltuk altı lazer uygulaması lenf bezlerine etki eder mi ?

Koltuk altındaki lenf bezleri ortalama olarak 2-3 cm derinlikte yer alırlar. Buraya lazer ışıklarının ulaşması olanaksızdır. Bu nedenle koltuk altı lazer tedavisinin lenf bezlerine etkisi olmaz. Hiçbir şekilde lenf bezi hastalıklarına neden olmaz.


Benlere lazer ışığı geldiğinde deri kanseri olur muyuz ?

Derideki benler lazer ışıklarından etkilenmezler. Lazer ışıkları benlerde kanser oluşturabilen ultraviyole ışınları değildir. Güneşten gelen ultraviyole ışıkları bazı benlerde tehlikeli dönüşümlere yol açabilir. Bu nedenle benlere lazer ışığı gelmiş olsa bile bu kesinlikle benlerin deri kanserine dönüşmesine yol açmaz. Yalnızca renklerinde 10 gün süreyle bir koyuluk olur ve bu renk artışı da kısa sürede geçer.


Yüz bölgesi lazer epilasyonu tehlikeli midir ?

Yüz bölgesi, diğer vücut bölgelerinden farklı olarak hormonların etkisine daha açık bir bölgedir. Ayrıca yüz bölgesinde çok sayıda kıl (ayva tüyü) biçiminde bulunmaktadır. Bu nedenle; koltuk altı, bacak gibi bölgelere göre seans sayısı daha fazla olur. Yüz bölgesine epilasyon uygulamasının hiçbir tehlikesi yoktur. Ancak seçilecek lazer türü ve uygulama sayısı lazer seansı öncesinde belirlenmelidir.


Bacaklarda kılcal damarları artırır mı ?

Bacak bölgesine uygulanan lazer ışıkları kılcal damarları artırmaz. Bacaklarda kılcal damarlar daha çok uzun süre ayakta durmakla olur. Lazer ile verilen lazer ışığı kılcal damarlara etki etmez. Dolayısıyla da yeni kılcal damar oluşumuna neden olmaz.


Lazer ile IPL (Yoğun Işık atımı) aynı cihazlar mıdır ?

Lazer epilasyon için kullanılan tıbbi cihazlar değişik isimler altında değişik derinliklerde atış yapan cihazlar iken yoğun ışık atımı yapan IPL cihazı lazer değildir. IPL cihazlarının etkinliği lazer cihazlarına göre zayıftır ve kılların yeniden çıkmalarına neden olabilir.


Lazer süt kanallarına etki edip tehlikeye yol açar mı ?

Göğüs uç kısımındaki istenmeyen tüyler için yapılan lazer uygulamaları memelerin daha iç kısımlarındaki süt kanallarına etki etmez. Süt kanalları daha derindedir ve lazer ışıkları yüzeyde kalır. Bu nedenle lazer epilasyon yöntemleri süt kanallarına etki etmez.


Lazer tedavisi alan kişilerde ileride görebileceği kemoterapi tedavileri etkisiz olur mu ?

Lazer tedavileri yapıldıkları anda yalnızca 1-2 milimetre derinlikteki kılların ısı enerjisi ile yok edilmesine neden olurlar. Etkileri kılların tedavi edildiği süre boyunca sürer. Vücudumuza yayılan ve devam eden bir etki söz konusu olmamaktadır. Tedavi bittikten sonra etki devam etmeyeceği için ilerde alınacak kemoterapi tedavilerine engel oluşturması kesinlikle söz konusu değildir.


Lazer epilasyon mutlaka hekim kontrolunda yapılması gereken bir uygulamadır. Sağlığınızı tehlikeye atmayın. Lazer epilasyon yaptıracağınız yerlerin Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı merkezler olmasına özen gösterin.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.