Hamileliğin 33. haftasında bebeğin durumu


Hamileliğin 33. haftasında bebeğin kilosu

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 1 kilo 800 gram ve 43 cm, bir ananas boyutunda. Rahminizdeki bu büyüklükte bebekle, amniyotik sıvı miktarınız azami seviyeye ulaşır.


Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken, antikorlar sizden bebeğe geçer; bu onun işine rahim dışına çıktığında ve kendini her türlü mikroba karşı korurken yardımcı olacak.





Kafatası kemikleri henüz kaynaşmadı, bu da hareket etmesine olanak sağlıyor ve doğum kanalından geçişini kolaylaştıracak. Doğum sırasında kafasının üzerindeki baskı kuvvetli olacak. Kafa kemikleri birkaç yıla kadar kaynamayacak, böylece beyni ve diğer organları çocukluğu boyunca gelişmeye devam edecek.


Bebeğinizin hareketlerini hissettiğinizde saatinizi kontrol edin ve her kıpırdamayı, yuvarlanmayı, vuruşu ve titremeyi sayın. Eğer saat sonunda en az 10 tane hissetmediyseniz biraz yemek yiyin veya birşeyler için, yatın ve saymaya devam edin. Çünkü bebeğinizin de hareket etmek için enerjiye ihtiyacı var.


33 haftalık bebeğin görüntüsü





Hamileliğin 33. haftasında sizde meydana gelen değişiklikler


Kilonuz

Bu hafta itibariyle 12 kilo almış olmanız beklenir. 'Artık sonuna geldim' diye düşünerek kendinizi koyvermeyin, doğuma kadar hala beslenmenize ve hareketinize dikkat etmeniz önemli.


Hamileliğin son haftalarında uykusuzluk

Hamileliğin 3. döneminde uykusuzluk hamile kadınların 4'te 3'ünde görülür. Değişen ve genişleyen vücudunuz, hormonlarınız, Doğumla ve annelikle ilgili kaygılarınız gibi uykusuzluğunuzun pek çok sebebi olabilir. Ama aklınızdan çıkarmayın, hem doğumunuza hem de doğumdan sonraki lohusalık sürecine iyi hazırlanabilmeniz için anahtar kelime 'gevşemeyi öğrenmek'. Stresli anlarınızda ya da uykuya dalmadan önce, kendinizi rahatlatmak için nelere ihtiyaç duyabileceğinizi bulun ve kendinize karşı nazik olun. Yatarken fazladan yastığa ihtiyaç duyuyorsanız, kullanın. Yumuşak ve temiz gecelikler giyin, odanızı iyi havalandırın ve uykuya kendinizi hazırlayın.


Hamilelikte el ayak uyuşması ve şişmesi

Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda, bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da el bileklerinde bulunan kemikli bir kanal olan Karpal Tünel'deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.




Hamileliğin 33. haftasında cinsellik

Eğer doktorunuz herhangi bir sebeple (erken doğum riski vs.) uygun olmadığını söylemediyse, bu süreçte seks yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.


Yükselen hormonların etkisiyle pek çok kadın bu dönemde kendini seksi hisseder, bazı kadınların ise cinselliği aklına bile getirmediği zamanlar olur. Herhangi bir 'doğru' olmadığını ve kendinizi iyi hissettiğiniz sürece cinsel hayatınızı özgürce yaşamaya devam edebileceğinizi unutmayın.




Alt karın ağrısı

Eğer beliniz pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kalktığınızda ağrıyorsa, muhtemelen çevresel ligament ağrısı yaşıyorsunuz (veya artan ağrılar). Bunlar ara sıra olmasına rağmen ateşiniz, titreme ve kanamanız yoksa korkulacak bir şey yok. Ayaklarınızı uzatın ve rahatlayın, bu yardımcı olacaktır.


Tırnak değişimleri

Hamilelik hormonları tırnaklarınızın çabuk uzamasına ve kırılgan olmasına neden olur. Eğer tırnaklarınız kırılgansa beslenmenizde bol bol biyotin kullanmaya çalışın. Muz, avokado, fındık ve bolca tahıl depolayın ve hamilelikte güvenle kullanacağınız jelatin kapsüllerden kullanın.


Hamilelikte değişen göbek deliği

Göbek deliğiniz dışarı fırlamış olabilir. Bunun için birşey yapabilir misiniz? Hayır, ama doğumdan sonra birkaç ay içinde eski halini alacaktır.


Hamilelikte nefesin daralması

Büyüyen karnınız önünde hiçbir şey bırakmıyor; daha fazla büyüme olanağı olmayan ciğerleriniz de dahil olmak üzere! Sizin için ne kadar rahatsız ediciyse bebeğiniz için daha da rahatsız edici bir durum, plasentadan oksijen alan. Ne yardım eder? Olabildiğince dik durmaya çalışın böylece ciğerlerinizin nefes aldığınızda genişlemesi için daha çok yeriniz olacak.

Sık sık nefes darlığı yaşadığınızı, kısa nefesler alabildiğinizi fark ettiyseniz telaşa kapılmayın. Büyüyen rahminiz tüm iç organlarınızı etkilediği gibi, ciğerlerinizi de etkiliyor ve biraz sıkıştırıyor. Unutmayın, sizin oksijene ihtiyacınız var, bebeğinizin de. Şimdilik sizin vücudunuzdaki oksijenin bir kısmını plasenta yardımıyla alabilen bebeğinize ve kendinize bolca oksijen sağlayabilmek için, şunları deneyebilirsiniz:

  • Dik durmayı alışkanlık haline getirin. Böylece ciğerleriniz için daha fazla yer açarsınız ve nefesiniz de rahatlar.
  • Nefes farkındalığı çalışmalarını deneyin: En az beş dakika boyunca sakince oturup, nefesinizi dinleyin. Değiştirmeden, özel bir nefes tekniği uygulamadan, sadece doğal nefesinizi farkındalıkla takip edin. Nefesinizin farkında olmayı alışkanlık haline getirdiğinizde hem daha kolay nefes alacak, hem de bir tür meditasyon alışkanlığı edinmiş olacaksınız.
  • Kısa ve yavaş yürüyüşler yapın. Her gün en az on dakika kendinizi yormadan yapacağınız sakin bir yürüyüş, aynı zamanda iyi bir nefes egzersizi olacaktır.
  • Bulunduğunuz ortamların iyi havalandırıldığından emin olun. Sigara dumanı gibi nefesinizi etkileyecek etmenlerden uzak durun ve sık sık temiz hava alın.

Artan sakarlık

Büyüyen karın vücuttaki ağırlık merkezinin değişmesine ve sakarlığa neden olur. Bunun için ne yapmalı? Yavaşlayın ve ağırdan alın; daha hızlı hareket etmek sizi daha da sakarlaştıracaktır.



Braxton-Hicks kasılmaları nedir?

Bu hafta, vücudunuz doğuma hazırlanmaya kasları gevşeterek başlar. Rahiminizin periyodik olarak toplandığını veya sertleştiğini hissediyorsanız bunlar Braxton Hick kasılmaları olarak adlandırılan hazırlık kasılmalarıdır.


Peki bu kasılmaların gerçek doğum sancısı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu kasılmalar siz pozisyon değiştirdiğinizde durur. Kasılmalar başladığında yatıyorsanız, ayağa kalkmayı deneyin veya oturuyorsanız yürüyün.



İpucu: Omega-3

Araştırmalara göre anne adaylarından beslenmesinde en azından biraz Omega-3 yağlı asitlerinden alanların bebekleri erken gelişimlerinde daha avantajlıdır. Eğer somon yiyorsanız, çocuğunuz Harvard'a girecek mi? Belki evet, belki hayır. Ama balık, beyin ve görme gelişimi açısından iyi bir besin kaynağıdır.




Bebeğinizin hareketlerini izlemek hakkında sorular:


Ne kadar sıklıkla hareket hissetmeliyim?

Bebeğiniz son bir aydır daha çok hareket etmektedir. Her bebeğin hareket oranı farklıdır, şu kadarı doğaldır diye bir şey yoktur. Bebeğinizin hareketlerinde çok büyük bir azalma yoksa herşey gayet yolundadır.


Bebeğimin hareketlerini saymalı mıyım?

Güvenlik için pek çok doktor 28. haftadan sonra bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Bunları saymanın pek çok farklı yöntemi olabilir, bu nedenle doktorunuza kesin olarak nasıl bir sayım istediğini sorun.




Genelde, bebeğinizin aktif olduğu bir saati seçin, hatta her gün aynı saatte bakmanız daha da sağlıklı bir sonuç verebilir. Sessizce oturun ya da yatın ki dikkatiniz dağılmasın. 10 tane hareketi ne kadar sürede hesapladığınıza bakın. Hareket sadece tekme değildir, bütün vücut hareketleri harekete dahildir. Bu on hareketi yaklaşık 2 saat içinde hissedeceksinizdir. Endişelenmeyin, büyük ihtimalle bu kadar çok sürmeyecektir, bazen sadece 10 dakikada 10 tekme hissedersiniz. Eğer iki saat içinde bu hareketleri hissetmezseniz saymayı bırakın ve doktorunuzu arayın.


Bebeğimin hareketleri azalırsa ya da değişirse ne yapmam gerekir?

Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir yavaşlama varsa doktorunuzu bu durumdan haberdar edin. Hareketlerde azalma bir soruna işaret edebilir ve bebeğinizin kalp atışlarına ve hareketlerine bakmak için NST'ye girmeniz gerekir.



***

Gebeliğin 33. haftası ile ilgili uzman görüşü:

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 33. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Bebek doğum şeklini belirleme açısından başını doğum kanalına doğru çevirmiştir. Genellikle doğuma 4 hafta kala bu hareketi tamamlar. Kemik pelvis içine yerleştikten sonra doğumun ne zaman başlayacağı konusunda kesin tarih belirlenemez.
  • Anneden olan demir ihtiyacını en fazla bu aylarda karşılar. Plasentadan demir geçişi tek yönlüdür,o da anneden bebeğe doğru olur. Bu neden annenin demir açısından zengin besinleri tüketmesi gerekir.
  • Annenin kan volümü de son aylarda 4 litreden 5,5 litreye kadar çıkar. Mevcut kanın bir kısmı doğum sonrası kanamayla kaybedilir. Vitamin ve demir depoları iyi, düzenli ve dengeli beslenen gebeler doğum sonrası normal hayatlarına adaptasyonları daha rahat olur. Bedensel ve psikolojik iyileşme daha çabuk olacaktır.
  • Rahmin büyümesi nedeniyle göğüs altından kaburgaların altına doğru ağrılar oluşabilir. Büyümüş rahim nedeniyle bazı gebelerde tek taraflı özellikle sağda çift taraflı boşluk ağrıları olabilir.
  • Rahim basısına bağlı olarak böbrek ve idrar kanallarında genişlemeler olabilir. Gebelik dönemlerinde ağrıya ve bazen de enfeksiyona neden olabilirler. Ektazi denilen idrar yolları ve böbrekteki genişlemeler fazla ise, mutlaka üroloji doktoru tarafından görülmesi gerekir. Çok genişlemiş idrar yolları ve böbrek kanallarına nadiren de olsa katater takılması gerekebilir. Eğer gebede böbrek genişlemeleri, şikayete çok neden olmuyorsa gebeliğin sonuna kadar izlenir. Gerekirse ağrı kesici verilebilir. Gebenin bol sıvı alması önerilir. Gebelikte ortaya çıkan böbrek genişlemelerinin çoğu doğum sonrası rahmin basısının kalkması nedeniyle normale döner. Gebelikte bu sorunu yaşamış olan gebenin, lohusalığının bittiği 40 günde böbreklerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Merhaba 32+6 erkeğimiz geliyor ama şuan bel ve rahim atışından duramıyorum ufaklık içerde iyi kipirdiyor benim bel kopuyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 33 haftalık gebeyim ama sağ tarafım çok ağırıyor bide bebeğim çok haret etmiyor ediyor hergün ama öyle aşırı deyil bide sezaryan olacam çok korkuyor rabbim hepimize yardım etsin inşallah
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık oldum brbek hareketi azaldi normalmi ve kasılmalar oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bend 32+5 günlük hamileyim sterse çok giriyorum erken dogmasindan korkuyorum uyuyamıyorum bir türlü Bebek hareket ediyor çok sürekli lavaboya gidiyorum kasılma oluyor acba normalimi
    CEVAPLA
  • Misafir Selamün aleyküm bende 33haftalik gebeyim bebeğimin hareketlerinde yavaşlama var ne yapmalıyım köyde oturuyorum ulaşım zor doktora gitmem icin ilk gebelik birde çok korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Dişlerim çok ağrıyor benim gibi yaşıyan var mı
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim, çok hareketli bir bebek her yerim ağrıyor. 1. Bebeğim sezeryan olduğu için bu da öyle olacak ama çok korkuyorum ve 2 gündür bebek karnımda sanki sürekli dönüp duruyor. Çok rahatsızım, sadece bana mı özel bu durum, merak ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim sanki doğum yapcam gibi sancim var nedendir acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim sanki doğum yapcam gibi sancim var nedendir acaba
    CEVAPLA
  • Misafir kızım olucak.33 hftalik
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalık hamileyim.cok.fazla kalça bacak ağrılarım var. sizce neden arkadaslar
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 33+1 günlük hamileyim doktorum erkeğe benziyor dedi tam net değil dedi acaba değişme payı varmidir
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 33 haftalık hamileyim bu ilk hamileliğim bebeğimin boynunda 2 defa kordon dolanması var ben normal doğum yapmak istiyorum böyle bir durumla karşılaşıp normal doğum yapan var mı
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim ayaklarım col agrıyo uyuyamıyorum napmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 33 haftalik hamilegim ama doktorum sivin fazla dedi bunda bir zararı varmıdır bebege
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaslar mrb ben de 3 kiz annesi ve bide son 4. Sezeryenim erkek inşallah olucak bizde merakla bekliyoruz oglumuzu birazda korku var tabi ki sezeryen den dolayi cok erken hamile kaldim rabbim hepimize saglikli dogumlar nasip etsin inşallah
    CEVAPLA
  • Misafir Bence sekerine baktirmalisin
    CEVAPLA
  • Misafir Maşallah neyle besledin bebisi
    CEVAPLA
  • Misafir 33. hafta 4.5 klio ya gelmiş erkeğim tosun gibi geliyo sanırım :)
    CEVAPLA
  • Misafir ben son adet tarihime göre 35 haftalık hamileyim fakat bebeğim utrasyon ölçümlerine göre 33 haftalık bende çalışıyorum izne ayrılmayı düşünüyorum fakat doğumuma 4 hafta kalınca ayrılmayı düşünüyorum buna göre ne zaman ayrılacağım son adet tarihime göre mi bebeğin utrasyon ölşümlerine göre mi
    CEVAPLA
  • Misafir son adet tarihine göre ayrılman gerekiyor. 32 haftan dolunca rapor hakkı'n var ister 37 ye kadar çalışın isterseniz 32 de ayrılın
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 32 haftalik hamileyim erkek bekliyorum allah saglikla kucagimiza allayi nasip etsin isallah
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 31 haftalik hamileym bir oğlum olacak insallh hayırlısıyla kucagimiza almayı nasip etsin arkadaslar
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 33 haftaliginm kiz bebek bekliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir benim kızım olacak 32 haftalık hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 33 haftani bitiririm.bi kiz bekliyorum.oglumdan cok heteketli masallah.ama malesef conmuyor))))
    CEVAPLA
  • Misafir Ben ilk ultrasyona girdigimdr kiz olacagini soyledilir simdi ise kesin erkek diyolar :) ayrica hareketlerinde yavaslama vardi NTSye baglandim hersey normal :))
    CEVAPLA
  • Misafir 33.haftalik.hamileyim.rahim.de.agri.var.sari.akintim.var.
    CEVAPLA
  • Misafir kız erkem muammasını yaşattılar bizede kah hastası oldu araştır bir ultrason çektir muallakta bırakma son ana kadar erkek dediler sonra kız oldu kah hastalıgıymış
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim cok cok hareketli masallah... Oğlum olacak kıswet olursa :)
    CEVAPLA
  • Misafir ben bu havta 33havtama girdim inşallah bir kızım olacak endişeliyim kararsızım korku var içimde. göre ben çok zor bir hamilelik geçirdim ve
    CEVAPLA
  • Misafir SALAM 33heftelik hamileyem uşaq conmeyib sargi gelisi deyilib 1ay vaxtim qalib sizce neylemeiyem meslehet vererdizde
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de 33+4 günlük hamileyim kızım olacak ilk gebeligim ,Rabbim kucağımıza almayı da nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 33. Haftamdayim Allah in izniyle oglum olacak ilk gebeligim doğum yaklastikca heyecan artıyo bende
    CEVAPLA
  • Misafir ben de 33.haftamdayım. benim de oğlum olcak inşaallah. allah hepimize kolay ve normal doğum nasip etsin.şimdiden hayırlı olsun hepinize.
    CEVAPLA
  • Misafir benımde kızım olacak insallah.33 haftalık hamileyim.kızımın adını zümra koymayı düşünüyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde oglum olacak
    CEVAPLA
  • Misafir 31 haftalık hamileyim oğlum olcak emir esat olacak ismi rabbim herkese evlatlarını kucağına almayı nasip etsin:)
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde oğlum olcak 34.haftadayim.yusuf efe olacak adı.
    CEVAPLA
  • Misafir Kızımız olacak inşallah ... Onu görmeme ellerini tutup opmeme çok az kaldı . Rabbim herkese nasip etsin !
    CEVAPLA
  • Misafir 33.cu haftadayım doktorum bacak boyu gobek cevresi1haftalıkgeri diyor problem olabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir 33.cu haftadayım doktorum bacak boyu gobek cevresi1haftalıkgeri diyor problem olabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir gg
    CEVAPLA
  • Misafir Hep uykum var yorgunum hep
    CEVAPLA
  • Misafir Salamlar mende 33 heftelik hamileyem her sey yolundadi sukurler olsun ALLAH'ima insAllah hamimiz sag salamat qutarariq ALLAH hamimizin komeyi olsun aminnn
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb.ben 33.4 gunluk gebeyim.bulantilarim var.bas donmesi.bu donemde normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb 33 haftalik gebeyim istahim tamamen kesildi neyapmaliyim ozelikle ne yemeliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde midem yaniyo.bulantilarim cok.daha coksabahlar.
    CEVAPLA
  • Misafir benimde mide bulantı ve halsizlik oldu geçiyor merak etme bolca dinlen ve tuzlu leblebi ye iyi geliyor
    CEVAPLA
  • Misafir Slm ben 33.haftasındayım ve sürekli halsizlik ve mide bulantısı yaşıyorum ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Çok güzel bilgi veriyosunuz
    CEVAPLA
  • Misafir Cok tesekkurler faydali bilgiler icin
    CEVAPLA
  • Misafir Cok açiklayici bir yazı olmuş tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir Bebeğim kısa ve zayıf
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.