Hamileliğin 39. haftasında bebeğiniz


Bebeğiniz dünyaya merhaba demek için sabırsızlanıyor. Vücudundaki yağ katmanı giderek büyüyor. Böylece doğumdan sonra vücut ısısını kontrol edebilecek. Sona yaklaşırken bebeğiniz 3 ila 3 buçuk kilo arasında, uzunluğu ise 48 ile 53 cm arasında olur. Bu ölçüler bundan sonra değişmez ama beyni şaşırtıcı derecede gelişimine devam eder. Bu gelişme önümüzdeki 3 yıl devam edecek.


Pembe cildi artık beyazlaşmaya başlıyor (koyu tenli olanlar bile beyazımsı görünecek çünkü daha pigmentler gelişmedi). Derisinin altındaki yeni deri katmanları gelişmekte. Nefes alışınızı rahatlacak ama yürüyüşünüzü zorlaştıracak kafası çoktan pelvis'e düşmüş olabilir. Derisinin altındaki yeni deri katmanları gelişmekte, bebeğinizin derisi değişiyor.



39 haftalık bebeğin görüntüsü:



Hamileliğin 39. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Hamileliğinizin sonu, anneliğinizin ise başlangıcı, pek yakında!


Duygusallığınız ve dalgınlığınız en üst düzeyde olabilir. 39 haftada eğer ortalama kiloya sahip bir kadınsanız yaklaşık 11 ile 15 arasında kilo almanız beklenir.


Yaklaşmakta olan doğumunuz için vücudunuzdaki işaretleri takip edin. Bunlardan bazıları; kasılmalar, amniyotik sıvınızı taşıyan zarların açılması (suyun gelmesi), nişan gelmesi (rahime giden yoldaki mukoza tıpasının açılması) ve kan görmek (genişleme ve yumuşayarak incelme ile rahim boynundaki kılcal damarlarınızın çatlaması, pembe ve kırmızı renkte akıntıya neden olur.)



Son haftalarda her doktora gidişinizde, doktor bebeğinizin boyutunu ve pozisyonunu kontrol ediyor. Ayrıca rahminizin durumuna, açılmaya başlayıp başlamadığına da bakabilir. Ama doktorunuz bile bebeğinizin tam olarak ne zaman geleceğini söyleyemez. Bazı doktorlar 38 haftadan sonra doğumun başlatılması gerektiğini düşünür, bu biraz eski bir bakış açısı, bazı doktorlar da 42 haftaya kadar kontrollü bir şekilde beklemekte herhangi bir mahsur olmadığını düşünür. 39. haftada hala herhangi bir işaret yoksa, 'neden hala doğurmadım' diye strese de girmeyin. Doktorunuza kaçıncı haftaya kadar bekleyebileceğinizi sorun.


Zamanın geçmesini beklerken bebeğinizin hareketlerine dikkat etmeniz önemlidir. Doğuma kadar bebeğiniz aktif olacaktır, hareketlerinde fark edilir bir yavaşlama olursa bu bir problem olduğunun işareti olabilir.


Sık Braxton Hicks kasılmaları

Bu pratik kasılmaları deneyimliyorsanız, daha da şiddetlenebilir. Ama hala kasılmanız yoksa meraklanmayın. Braxton Hicks kasılmaları çoğunlukla ikinci hamileliklerde daha sık görülür.


Fetal hareketlerde yavaşlama

Bebeğinizin yaşam alanları daraldıkça, hareketlerinde de yavaşlama olur. Bebeğinizin kordinasyonu gelişti ve istem dışı yumruklamaları daha az yapar oldu.



Mide ekşimesi veya hazımsızlık

Mide ekşimeleriniz tavan yapmış olabilir. Ama telaşlanmayın rahatlamanız için doğumu bekleyin. Şimdilik geçici rahatlama için yemek sırasında, daha çok yemeklerden önce sıvı tüketin.


Nişan gelmesi

Rahim ağzı/serviksteki kan damarlarının çatlamasından dolayı vajina akıntısı hafif kanla birlikte olabilir (pembe veya kahverengi). Telaşlanmayın, kötü bir şey yok, bu serviksinizin genişlediğinin veya açıldığının işaretidir. Bu hafta olabilecek başka bir şey ise; kanlı ve sümüksü bir görüntü olan nişanınız düşebilir tuvalete bile. Bunu düşürmeniz doğumun birkaç saat sonra olabileceği anlamına gelmez, ama her an hazırlıklı olmalısınız.


Zarların yırtılması

Amniyotik kese patlar ve su gelirse bu doğumun kapıda olduğunu gösterir. Ama market sırasında beklerken korkmayın. Filmlerde gördüğünüzün aksine, çoğu kadın suyu geldiğinde çoktan hastanede olur. Eğer suyunuz gelirse hekiminizi arayın.



İshal veya mide bulantısı

Vücudunuz bebeğiniz için hazırlanırken, bağırsak kaslarınız gevşeyebilir. Bu da bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur. Aynı zamanda mide bulantınız da olabilir. Sıvı kaybını önlemek için bol bol su içmeniz çok önemli.


Pelvise baskı ve rahatsızlık

Bebeğiniz pelvisinize baskı yapıyor ve bu size rahatsızlık veriyor. Diğer rahatsızlık veren belirtiler arasında adet ve hazımsızlık benzeri kramplar olabilir. Bunlar da kasılmaların erken belirtilerinden olabilir.


Sırt ağrıları

Sırt ağrılarınız son haftalara yaklaşırken biraz daha artabilir. Ağrılarınızı duş veya sıcak kompres yaparak yatıştırabilirsiniz.

***


İpucu: Doğumdan sonraki siz


Doğumdan sonra vücudunuz nasıl değişecek?

Doğum hızlı ve kolay olmuş olsa bile, eskisi gibi olmanız biraz zaman alacaktır. Zor olabilir ama buraya gelmek için 9 ayınızı harcadınız; fiziksel ve duygusal olarak eskisi gibi olmanız zaman alacaktır.





Vücudunuzdan ne bekliyorsunuz?

Kilo vermeye başlayacaksınız. Hemen doğum öncesi kilonuza dönmeyeceksiniz ama doğumdan sonra yaklaşık 5 kilo vermiş olacaksınız. Bunun 3-3,5 kilosu bebeğiniz, geri kalanı da plesanta ve amniyotik sıvıdır. Doğumdan sonraki ilk haftada yaklaşık 2 kilo verebilirsiniz (bu kiloların çoğu sudur).



Kanamanız olacaktır. Bebeğinizin doğumundan sonra rahminizdeki hücreler vücudunuzu terk edecektir. Bu lohusa kanaması dediğimiz kanama birkaç hafta sürebilir. Kan olarak başlayan akıntı zamanla beyaz ve sarı bir akıntıya dönüşür.


Duygularınız karmakarışık olacaktır. Doğumdan sonraki ilk iki hafta pek çok kadın yorgun, uykusuz ve sinirli olabiliyor. İştahınız da değişebilir. Daha az ya da daha çok yersiniz. İyi haber şu ki bu hisleriniz 2-3 haftaya geçecektir.



Aşağıdaki belirtiler olursa doktorunuzu aramalısınız:


  • Anormal bir kanamanız yani bir saat içinde bir pedi taşıracak kadar kan geliyorsa, doğumdan sonra 4 gün boyunca parlak kırmızı bir kanamanız varsa,

  • Enfeksiyon belirtiniz varsa: Alt karında ağrı, idrara çıkmada sorun, kaslarınızda ağrı, yorgunluk vs.

  • Doğum sonrası depresyonunuz varsa: Bebeğiniz uyurken uyumakta zorluk çekiyorsanız, günlerce ağlıyor, hep kaygılı uyanıyor ve sıklıkla panik atak benzeri durumlar yaşıyorsanız


Doğum nedir?





Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 38 hafta 6 günluk sarı sümüksü leke geldi acaba diğum mu başlıyor ve arada rahimde kasılmalar oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 39 hafta 3günlüğüm doktor 3ocak sezeryana gün verdi 40+3gune
    CEVAPLA
  • Misafir 38+1gunluk bicak gibi altan ani batislri oluyor ve nerdeyse 10 dk bir idrara cikiyorum yda o his oluyor yardimci olun mahfoldum tuvalete gitmektn
    CEVAPLA
  • Misafir 38+3 günlük olduk. Bebeğim vok kasıyor arada adet ağrısı gibi ağrılar..Artık gelsin bebişim
    CEVAPLA
  • Misafir 38+4 gunlugum agrılarım cok fazla sancı ve bel agrılarım var ne Yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir 39+4 olduk nişanda geldi ama tık yok
    CEVAPLA
  • Misafir 39 olduk hala tik yok
    CEVAPLA
  • Misafir 39 hafta 3 gun 36hafd!dan qarnim belim bacaklarim agriyor.Acaba dogum ne zaman?Kizim 40 hafda 1 gunde dogdu.Simdi oglan
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 38+5 günlük 2 gün sonra sezeryan günüm
    CEVAPLA
  • Misafir 40 hafta 3 günlük oldum ve ağrım ve sancım artıyor bebeğimin hareketleri dışarı çıkmak için çok zorluyor sanırım bugün doguracam
    CEVAPLA
  • Misafir Benim beşinci hamile ligin 39 5 günlük sırt ağrım bide hafif adet sancısı gibi sancım var
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb 38+1 gebeyim karnim belim ve bacak aramda ağrı çok oluyor ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38,hafta 3gunluk bel ağrım var kaşık ağrısı bide.mide ekşimesi oluyor ishal olmuş
    CEVAPLA
  • Misafir arkadaşlar bende 38 hafta 4 günlük gebeyim sadece kasilmalarim var sancim yok bide bebek çok hareketli
    CEVAPLA
  • Misafir Ağrılarım var 37 haftalık benim
    CEVAPLA
  • Misafir Ağrılarım var 37 haftalık benim
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 38 hafta 3 günlük hiç sancım yok
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 38 hafta 3 günlük hiç sancım yok
    CEVAPLA
  • Misafir Bende ilk kızımı 42 . Haftada doğurdum şimdi 39 haftalık hamıleyım ama o kadar beklermıyım bilemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 39haftaya girdim doğum yakın mı erkek bebeklerin 42ci hafataya kadar beklendiği söyleniyor doğru mu bu acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 9 ayımı doldurdum bu gün doğumun gerçekleşmesi gerekiyor ama hiç bir ağrım sancim yok 9 ay kaç haftalık oluyor bana bilgi verirmisiniz lütfen çok sitresliyim
    CEVAPLA
  • Misafir 39 2günlük olmuşum arım var rahmime aşırı baskı yapıyor doğumu kolaylaştıracak hareketler nenapmam lazım
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik hamileyim Belde ve dizlerde cok ağri oluyor bugunlerde
    CEVAPLA
  • Misafir 38 hafta bitti 39 . Haftanın içindeyim Allahın izniyle inşallah az kaldı bekliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 38hafta 5 gunluk hamileyim sadece bazen sol kasigim agriyir dogum ne zamn olur yakin mi
    CEVAPLA
  • Misafir 38+5 gunluk hamileyim bebegim pelvıse cok baskı yapıyor ağrılarım cok oluyor belim kısıklarım feci sekılde ağrıyor doguma nekadar kalmış olabılır
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba benim 38 haftayi bugun tamamladım ve çok kotu sekilde kalcama agri saplaniyor tutulma oluyor hic bir şekilde kipirdayamiyorum acaba normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Hayat bazen cok zor gercekten zor...
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb ben gecen ayın 10 da adet oldum 15 bitti 16 snda ilişki yasadk bosalma olmadı. Suan 4 gün geçti adet görmedm suan idrarda yanma var ve bi iki kanama değil ama kan eti geldi küçük ama idrar tutamıyprum nedeni hamilelikmi sizce ilk ilişki diye düzensizmı oluyo yardımcı olurmusunuz
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftadayım ve iki bacağımın arası çk ağrıyor bel ağrısı çk fazla var acaba doğumun işaretimidir
    CEVAPLA
  • Misafir 39+4 haftalık gebeyim ilk hamileliğim çok korkuyorum son bir kaç gündür çok ağrılarım acılarım var kasıklarım sırtımın alt bölgesi ve iki bacağımın ortası çok acıyor geceleri uyuyamıyorum bacaklarım kasılyo doktora gittiğimde alttan muayne ediyor daha doğuma var diyip gönderiyor çok korkuyorum sadece bende mi böyle oluyor yoksa herkes aynı mı lütfen yardım edin
    CEVAPLA
  • Misafir herkeste aynı canım malesef :(
    CEVAPLA
  • Misafir 38 hafta bitti iki bacak arası ağrıyor mide yanması ağrı çok benim gibi olanlar varmı
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 39 hafta 3 günlük hamileyim benden bol bi şu bi anda foş diye gelmedi lakin gece bile uykudan uyanıyorum şu geliyor islaklikla uyanıyorum.ayrica 3 gündür benden pemve kahverengi kana benzer renk te sumugumsu akıntı geliyor.tüm bunlar ne manaya geliyor beni aydinlatabilirmisiniz
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 39 haftaya girdim doktor bebegin başı yerleşmiş
    CEVAPLA
  • Misafir 39 haftadayim ve göbek cewremde çok fazla kaşıntı oluyor nedeni nedir aceba ?
    CEVAPLA
  • Misafir arkadaşlar panik yapmayın nasıl olsa doğum yapacaksınız gelince görürsünüz
    CEVAPLA
  • Misafir 39cu haftaya gırdım cok fazla alt bölgemde agrı var sızce nedir bu
    CEVAPLA
  • Misafir Slmlar bugün 39 +0 ikinci bebeğim mide bulantim çok fazla oğlum da böyle sikintilarim yoktu ne önerirsiniz
    CEVAPLA
  • Misafir 39cu heftemdeyem 2ci hamileliyimdi sebirsizlikle gozleyirem goresen nece olacaq asand ya cetin?
    CEVAPLA
  • Misafir Slm 39 hafta 1 gunluk hamileyim agrilarim var dogum nezaman
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba bende 38 inci haftamdayım. Geceleri uyuyamiyorum sabahlıyorum resmen sezeryanlıyım 1 hafta sonra doğuma giricem cok korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 38 + 5 iki gün sonra sezeryana alincam çünkü üçüncü dogumum ve çok korkuyorum bu sefer
    CEVAPLA
  • Misafir sayın ümran hanım 3 ay dan bari nerdaydiniz bu aralar ilişki olması sakıncalı
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 39 hafta dayım ve iki gün önce hafif bir kanamam oldu ve henen hastaneye gittim ama hiç panik yapmadım çünkü bu benim 4 üncü hamileliğim muayene ettiler ve her şey yolunda diyerek benineve yolladı lar yinede ağrım sancm olursa veya suyum falan gelirse kanama çok olura hemenokudtecrsöylüy
    CEVAPLA
  • Misafir Bn 39 +5 deyim hala ne bir sanci ne bir kasılma var suni sanci olabilir diyorlar bn de kabul etmiyorum ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 38 haftalik hamileyim ve cok sik lamba ihtiyacım oluyor kasiklarim arıyor acaba dogummu yaklaştı gave uykum kaçtı yorum bekliyorum tsk
    CEVAPLA
  • Misafir 39 haftalik hamileyim belim ağrıyo ve bazen kasılmalar oluyor.
    CEVAPLA
  • Misafir salam men 39cu haftamdayim belim cox agriyir
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 39 haftalığım ama ağrım hiç yok
    CEVAPLA
  • Misafir merhabalar bn de 39 haftalik hamileyim bazen adet sancisi gibi sancim oluyo baska bir belirtim yok acaba dogumum mu yaklasti ne olur bana cevap yazin ilk gebeligim
    CEVAPLA
  • Misafir ben de 39 hafta 3 günlüğüm bu gün doktora gidecem çok heyecanlı yım acaba doğuma alırlarmı meleğim bize 1 nisan şakası yapacak inşallah rabbim hepimizin meleklerini hayırlı sağkıklı bir sekilde kucağımıza almayı nasip etsin arkadaşlar hepinizden dua bekliyorum allah razı olsun
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba bn ümran 39 hafta 1 günlük hamileyim hiç ağrım yok eşimle 3 aydır ilişkiye gircez ilişkiye girsek ağrım olur mu ? ılk hamileliğim sezaryen olurum die korkuyorum ne yapmalıyım?
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 39 haftallk gebeyim ve miden cok fena yanlyor bebegim bir hafta once 3kiloydu nasll
    CEVAPLA
  • Misafir güzel bilgiler var. 39. haftamdayım. ilk kez çatı muayenesi yapıldı bugün ve hiç acımadı, zaten 5 sn gibi kısacık bir süreydi. oldu bitti. umarım doğum da rahat olur. herkese kolay gelsin:)
    CEVAPLA
  • Misafir benim bebeğim iki altiyoz ve 38 haftaligim sizce nasil kilosu dokturum iyi diyor ama ben cok uzuluyorum kizim uç yediyuz dogdu oğlumsa daha az
    CEVAPLA
  • Misafir nisan geldi 24 saat oldu dogum olmadi
    CEVAPLA
  • Misafir herseyi acik ve net paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.ilk hamililigimde sayenizde cok bilgilendim.
    CEVAPLA
  • Misafir paylaştiginiz gerekli bilgiler için gerçekten çok teşekkür ediyorum sayenizde ilk hamileligim olmasina ragmen gereken tüm bilgilere sahibim
    CEVAPLA
  • Misafir lütfen ilk doğumu zor olanlar yazmasın benim gibi ilk doğumu yapacak anneleri korkutmayın ayrıca bilgileriniz için teşekkürler..
    CEVAPLA
  • Misafir a herseyi böyle açık ve net anlattığınız için ve benim gibi ilk hamileliğini yaşayan bayanlar için çok teşekkür ederim
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.