Genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkıp cildin altında bir yumru gibi ele gelen sertlikler, kişinin ilk anda paniğe kapılmasına neden olabiliyor. “Lipom” adı verilen bu yağ bezeleri genellikle kanserli dokular olmamasına karşın, büyüme hızlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kitlelerin elle sıkılıp çıkartılmaya çalışılması ise, bezenin büyümesine ve iltihaplanmaya neden olarak daha ciddi tablolara yol açabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Reis, yağ bezeleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.


Hareketli ve yumuşak kitlelerdir

Vücutta sonradan oluşan ve fark edilen kitlelerin önemli bölümünü yağ bezeleri oluşturur. Bu bezeler vücutta en sık görülen yumuşak doku urlarıdır. Genellikle küçük, 1-3 cm çapında, cilt altına yerleşmiş lezyonlardır. Elle bastırılınca hareketli, yumuşak ve düzgün sınırlı kitlelerdir. Yıllarca benzer büyüklükte kalırlar, büyümeleri çok yavaştır.


40-60 yaş arası sık rastlanıyor

Yağ bezeleri çıktıkları bölgelerde tek veya çok sayıda olabilirler. Çok sayıda olanlar daha çok erkeklerde görülür. Vücudun her yerinde görülebilirlerse de daha çok ense, sırt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çıkarlar. Yağ bezeleri cilt dışında kas içi, karın içi gibi vücudun çok farklı ve kişinin kendisinin fark edemeyeceği yerlerde de ortaya çıkabilir. Yağ bezelerine toplumda çok sık rastlanmakta olup nedenleri tam belli değildir. Kilo almanın doğrudan bir etkisi olmadığı düşünülmektedir, genetik faktörler sorumlu olabilir. Bazen o bölgenin maruz kaldığı küçük travmaların neden olabileceği de belirtilmektedir. Ayrıca vücutta sendrom denilen bazı spesifik hastalıkların bir arada bulunduğu durumlarda da cilt altında lipomlar gelişir.


Hızlı büyüyor, hareket ettirilemiyor ve cildin derininde yer alıyor ise dikkat edilmeli

Yağ bezeleri genellikle kanser değildir ve çok nadir durumalar dışında kansere dönüşmezler. Kanser formaları genelde “liposarkom” adı verilen urlardır ki bu oluşumların tedavi yaklaşımı çok farklıdır. Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Başka bir lezyon çeşidi olma riskine karşı ultrasonografi, tomografi veya manyetik rezonans (MR) inceleme gerekebilir.


Yağ bezesini kendiniz çıkartmaya çalışmayın

Yağ bezelerinin çoğunun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak yerleşim yerlerinden dolayı kozmetik soruna neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, boyutlarında hızlı artış varsa veya iltihap kapmışsa çıkarılmaları gerekir. Ancak yağ bezesi sıkılarak, delmeye çalışılarak tedavi edilemez. Bu durum lezyonun iltihaplanmasına ve büyümesine neden olabilir. Yağ bezesini çıkartma işlemi steril koşullarda ve hastane ortamında yapılmalıdır. Bu işlem istisnai durumlar dışında lokal anestezi ile yapılıp, hastanın hastaneye yatmasını gerektirmez. Cerrahi müdahale, o bölgenin uyuşturulmasını takiben küçük bir kesi yapılıp kitlenin kapsülüyle beraber çıkartılması ile gerçekleştirilir.


Yağ bezesi neden olur ve tedavisi

Lipoma nedir?

Lipoma, vücuttaki yağ hücrelerinin aşırı şekilde büyümeleri sonucu oluşan iyi huylu kitlelerdir. Lipoma, vücutta yağ hücrelerinin olduğu herhangi bir yerde görülebilir. Halk arasında bazen 'yağ bezesi' olarak da adlandırılırlar.


Lipomalar kimlerde oluşur?

Lipomalar, oldukça yaygındır. Her 100 kişiden yaklaşık 1’inde lipoma oluşumu görülür. Ne sebeple oluştuklarını tam olarak bilmiyoruz; ancak bazı insanlarda, kalıtsal olarak alınan kusurlu bir gen lipoma oluşumuna sebep olabiliyor. Bu duruma, familyal çoklu lipomatoz adı veriliyor ve bu sorun, pek de yaygın değil. Bu soruna sahip insanların vücutlarında, birden fazla sayıda lipoma görülebiliyor. Lipoma sayısı değişiyor; ancak birkaç adet ya da çok daha fazlası oluşabiliyor.


Lipoma semptomları nelerdir?

Lipomalar, genelde hemen cildin altındadırlar ve dokunulduğunda, oldukça yumuşak hissettirirler. Genellikle kubbe şeklindedirler. Lipomaların çoğu, herhangi bir acıya ya da farklı semptomlara sebep olmaz. Ancak bu durum, lipomanın vücudunuzun neresinde olduğuna bağlıdır. Vücudunuzun derinlerindeyse eğer, görmeniz ya da dokunmanız mümkün değil. Ancak bu şekildeki lipomalar, organlarınıza ya da sinirlerinize baskı yaparak semptom görülmesine yol açabilir. Örneğin bir lipoma, bağırsakları etkileyerek tıkanıklığa sebep olabilir. Böyle bir durumda kabızlık sonucu hastalanabilirsiniz.


Lipoma teşhisi nasıl yapılır?

Teşhis yapmak adına, doktorunuz kitleye bakmaya ve onu hissetmeye çalışacaktır. Çoğu vakada, doktorunuz, lipomayı bu şekilde kolaylıkla tanıyabilir ve teşhis edebilir. Bazen bölgede ultrason taramasına ihtiyaç duyulabilir. Doktorlar, nadir de olsa, bir kitlenin lipoma olup olmadığını anlayamayabilirler. Lipomalar, kötü huylu (kanserli) tümörlerle – liposarkomlarla – karıştırılabilirler. Doktorunuz, bu lipomayı almanın ya da kesin tanı için biyopsi yapmanın en doğru yol olduğuna karar verebilir.

Nasıl bir tedavi gerekli?


Genellikle lipomaları almaya gerek olmaz. Ancak bazı vakalarda, hasta ya da doktor, lipomayı aldırmayı isteyebilir; çünkü:


  • Doktorunuz, kitlenin lipoma olup olmadığından emin olmak istiyordur.

  • Lipomanız büyüktür ya da büyümeye devam ediyordur.

  • Lipomanız, örneğin bir sinire baskı uygulayarak ya da bağırsakta tıkanıklığa yol açarak semptomlara sebep oluyordur.

Kozmetik nedenlerden dolayı, lipomanızı aldırmayı istemeyebilirsiniz; ancak bazı insanlar, lipomalarını aldırmayı tercih ediyorlar. Derinin altındaki bir lipomayı aldırmak için genelde lokal anestezi ile birlikte küçük bir operasyon gerekiyor. Yara iyileştiğinde, hafif bir yara izi kalabilir.

Lipomalar kansere dönüşebilir mi?

Lipomalar, kanser değildir. Yağ hücrelerinin kanserli tümörlerine liposarkom adı verilir. Bunlar, yumuşak doku sarkomlarının bir çeşididir. Çoğu vakada, lipomalardan kaynaklanmazlar. Lipomaların kanserli sarkomlara dönüşmesi, oldukça nadir görülür. Ancak lipomanız herhangi bir şekilde değişir ya da yeni kitleler belirirse, doktorunuza danışmanız gerekir.


Lipomalar için doğal tedavi yöntemleri

Evde hazırlanan ilaçlar ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, bir lipomayıya da yağ birikintisini küçültme açısından etkili bir tedavi planı olabilir. Lipomalar için ev tedavileri, elma sirkesi, baharatlı zerdeçal ve dulavratotu kökü içermektedir. Beslenme düzeninde, soyadan ya da katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar içeren gıdalardan uzak durmak gibi değişimler yapmak da oldukça yararlıdır.


1. Elma sirkesi

Elma sirkesi, lipomalar için basit bir tedavidir. Bir bardak suya 1-3 çay kaşığı ham, organik elma sirkesi katın ve bunu günde 1-3 kez için. Az miktarla başlayın ve zaman geçtikçe miktarı artırarak kendinize uygun dozu bulun.


2. Zerdeçal ve karahindiba

Karaciğer ve kan arındırıcı şifalı bitkiler, lipomaların küçültülmesinde daima yararlı olmuştur. Kök zerdeçal ve karahindiba kökü de bu özellikleri nedeniyle lipoma tedavisi için öneriliyor. Bu malzemeleri, beslenme düzeninize eklemeniz oldukça kolay.

Karahindiba kökü, kapsül formunda bulunabiliyor. En az bir ay boyunca, günde iki kez, yemeklerle birlikte 4 kapsül tüketin.

Zerdeçal, birçok problem açısından yaygın bir çözümdür; aynı şekilde kapsül formunda kullanılabilir ya da bir bardak süte ya da suya 1 çay kaşığı katılarak günde 1-2 kez tüketilebilir.

Arındırıcı bitkiler kullandığınızda, daima bolca su içtiğinizden emin olun ki vücudunuz toksinleri kolaylıkla atabilsin. Lipomanın sebepleri ile ilgili bir teoriye göre, bu yağ birikintileri toksinlerden kaynaklanıyor; dolayısıyla arındırıcı bitkiler, iyi birer seçenek.

Zerdeçal aynı zamanda lokal olarak da kullanılabilir. Zerdeçalı, hindistancevizi yağına ya da hintyağına katıp geceleri bölgeye sürerek uygulayabilirsiniz. ½ çay kaşığı zerdeçal tozunu, 1 yemek kaşığı taşıyıcı bir yağa ekleyin. Zerdeçal, cildinizi ve giysilerinizi lekeleyecektir, bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.


3. Beslenme düzeninde değişiklikler

Birçok sağlık sorununda olduğu gibi, diyet, durumu kötüleştirebilir de, tamamen çözebilir de. Kronik sağlık sorunları ile uğraşan kişiler, genelde yapay tatlandırıcılardan, şekerden ve işlenmiş gıdalardan uzak duruyorlar zaten; ancak lipomalarla uğraşan kişilerin düşünmeleri gereken birkaç şey daha var. Örneğin soya ile lipomalar arasında bir bağlantı var gibi görünüyor. Süt ürünleri de – özellikle dondurma – bazı insanlarda lipoma oluşumunu artırıyor.


4.Hintyağı

Hintyağı, farklı oluşumların yok edilmesinde etkilidir. Yatmadan önce, hintyağı ile lipomaların olduğu bölgelere masaj yapın. Hintyağı, oldukça kaygandır; bu yüzden bu tedaviyi uygularken eski pijamalar ve çarşaflar kullanın.


5. DMSO

DMSO (dimetilsülfoksit), lipomalar için kullanabileceğiniz bir başka doğal lokal tedavi yöntemidir. DMSO’yu, temiz cildinize, temiz ellerle uygulayın. DMSO, çözücü bir maddedir. Kullanırken, giysilerinizde ve cildinizde kimyasal olmamasına dikkat edin; çünkü DMSO, kimyasalları cildinize taşıyabilir.


6. İyot

Lipomalar için iyot da kullanılabilir. Lipomalarınıza, kulak çubuğu kullanarak, günde iki kez iyot sürün.


Lipomalar için aromaterapik yağlar

Esansiyel yağlar, lipoma tedavisinde kullanılabilecek en hoş yöntemlerdendir. Esansiyel yağlar, oldukça konsantre, doğal ilaçlardır ve çoğunluğu harika kokarlar. Lokal kullanım için seyreltilmeleri gerekir.

Adaçayı, çay ağacı ve günlük ağacı yağları, lipomalar için kullanılan esansiyel yağlardandır. Her birinden ½ çay kaşığı kadarını, 1 yemek kaşığı taşıyıcı bir yağa (hindistancevizi yağı ya da hintyağı gibi) ekleyin ve günde iki kez lipoma üzerine uygulayın.


Lipomanın tedavisi ne kadar sürer?

Lipomaların küçülüp yok olmaları vakit alabildiğinden, ilaç tercihinize en az bir ay boyunca sadık kalın. Herhangi bir değişim görmüyorsanız, ilacınıza başka bir tedavi planı eklemeyi ya da farklı bir ilaç denemeyi düşünün. He insan farklıdır; dolayısıyla bir kişide işe yarayan tedavi, herkes için çözüm olmayabilir. Ancak pes etmeyin. Lipomalar için tek çarenin sıklıkla ameliyat olduğu düşünülse de, insanlar çok farklı hikâyeler anlatıyorlar; ancak hikâyeleri çoğunlukla, ilaçlarını haftalar ve hatta aylar boyunca sabırla kullanmalarını içeriyor.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Sırtımda küçük lipom var iki kez boşalttık yine büyüdü şimdi kendiliğinden boşalıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Peki bunlardan kurtulmak için hangi doktora bas vurabiliriz
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.