Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite – Diyabet - Reflü Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan, obezite hastalığı için tüp mide; reflü hastalığı için de mide fıtığı ameliyatlarını açıkladı.


Ameliyat öncesi hazırlık aşamaları nelerdir? Obezite ameliyatı öncesinde nelere dikkat edilir?

İlk olarak operasyondan önce hastaları check – up’tan geçirmek, çeşitli tahliller yapmak ameliyatta herhangi bir sürprizle karşılaşmayı önlemek için gereklidir. Örneğin bir hastamızda endoskopi esnasında reflüye neden olan mide fıtığı olduğunu gördük. Hasta kendisi de yıllardır mide yanması, ekşime, ağzına acı su gelmesi, öğürme gibi şikâyetleri olduğunu söyledi. Öyle olunca tabii Hiatus Hernisi ameliyatı olma durumu söz konusu oldu. Hem kapalı yöntemle tüp mide ameliyatı hem de mide fıtığı ameliyatı gerçekleştirdik.


Obezite ameliyatının riski var mı?

Apandisit ve safra kesesi ameliyatlarındaki risk ne ise bu ameliyatta da o kadar risk vardır. Tüm uluslararası verilerde de belirtildiği gibi riskin görülme oranı yüzde 0,2 – 0,4 arasındadır. Obezite ameliyatlarında riski belirleyen birtakım faktörler mevcuttur. Doktorun tecrübesi, ameliyatta iyi ve kaliteli malzemenin bulunması, bu malzemelerin doktor tarafından doğru kullanılması, hastanın doktorla uyumu bu faktörlerden bazılarıdır. Ameliyattan sonra ilk iki ayda kaçak riski vardır. Bu nedenle ameliyat sonrasındaki 60 günde özellikle ilk 20 günde çok dikkatli olunmalıdır. Bu süreçte verdiğimiz beslenme ve diyete uyulmalıdır.


Tüp mide ameliyatları ne kadar sürer?

Mide fıtığı ve obezite ameliyatını yaptığımız hastada açık cerrahi girişimde bulunmadık, kapalı yöntemle her iki operasyonu da tamamladık. Obezite ameliyatları yaklaşık 45 dakika, mide fıtığı ameliyatı ise 15 - 20 dakika sürüyor. Ameliyattan 5-6 saat sonra kişiyi mutlaka ayağa kaldırıp yürütüyoruz. Obezite ameliyatı sonrası oluşan ölüm oranları yüzde 0,2 ve bunun da en önemli nedeni embolidir. Emboli damarın pıhtı ile tıkanmasıdır. Pıhtılar beyne veya akciğere gidebilir bu da çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İşte bu yüzden hastalara ameliyat sonrası ayağa kalkıp dolaşmasını öneriyoruz.


Ameliyattan bir gün önce hastanede yatmak neden zorunludur?

Ameliyat sonrası emboli riskinden kaynaklı bir sorun ile karşılaşmamak için hastanın bir gün önce hastaneye yatırılması ve ameliyat öncesi kan sulandırıcı iğne tedavisi yapılması gereklidir. Bu tedavi hastayı, hastaneye yatırdığımız an ve sonrasındaki bir ay boyunca uygulanmaya devam etmelidir. Hastalara taburcu sonrası da mutlaka bu iğneleri yaptırmalarını öneriyoruz. Böylece emboli riskini ortadan kaldırmış oluyoruz.


Ameliyat sonrası ağrılara değinsek...

Hastalar ilk gün biraz ağrısı yaşamaktadır bu nedenle ilk günü rahat geçirebilmeleri için ağrı kesiciler uygulanmaktadır. Ancak ikinci gün itibari ile hasta, ağrı hissetmemeye başlıyor. Bu ağrının yaşanmaması operasyonun ve organın özelliği ile ilgilidir. Karın içerisinde periton denen bir zar vardır. Safra kesesi gibi organlarda periton olduğu için onlarla ilgili yapılan ameliyatlarda hasta ağrı çekebilir ancak midenin peritonu yoktur. Bu nedenle hastada ağrı yaşanmıyor.


Obezite ameliyatının ardından hastalar neler yaşıyor?

Operasyonun ardından hasta üç gün hastanede yatırılır ve dördüncü günün sabahı taburcu edilir. Taburcu ederken tüm ilaçlar ve beslenme programı düzenlenerek hastaya verilir. Sonrasında da 1 ay boyunca hastanın beslenmesi takip edilir. Bu süreçte hastanın her 10 günde bir kontrol edilmesi gereklidir.


Midenin üst kısmında beyne “acıktık” diye sinyal gönderen hücreler vardır. Ameliyat ile bu hücrelerin bulunduğu bölüm alınır. Bu nedenle ameliyatın ardından beyne böyle bir sinyal gitmez ve açlık hissi ortadan kalkar. Op. Dr. Serkan Ayhan

Tüp mide ameliyatı geçiren hastalar nasıl beslenmeli?

Tüp mide ameliyatı olan hasta hemen hemen her şeyi yiyebilir ancak gazlı içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmalıdır. Alkol ve sigara ilk etapta kesinlikle yasaktır. Bulgur, pirinç gibi şişen gıdalardan da bir süre uzak durmak gerekmektedir. İlk 30 gün hastalar, 10’ar günlük periyodlarla takip edilir. Bu periyodlar “Tülbent Dönemi, Blender Dönemi ve Yumuşak Katı Gıdalar Dönemi” olmak üzere üç dönemden oluşur.


Tülbent Dönemi: İlk 10 gün berrak, tanesiz sıvılarla beslenilir ve günlük 2500 cc sıvı alınması gereklidir. Bu sıvının 1000-1500 cc’nin su olması ve geriye kalan 1000 cc’nin ise çorba ve meyve suyu olmasını öneriyoruz. Ancak çorba ya da evde yaptığınız meyve suyu mutlaka tülbentten süzülmelidir. Elma, armut, havuç gibi meyvelerin taze bir şekilde suyu sıkılmalıdır, hazır meyve suyu kesinlikle yasaktır. Tüm bunlara ek olarak hastalara şişkinlik yapmayacak çorbalar içmelerini öneriyoruz.


Blender Dönemi: İkinci 10 gün blenderlı döneme geçilir. Bu dönem, midenin geri kalan kısmının düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan bir adaptasyon dönemidir. Bu 10 günlük dönemde hasta, 3 öğün yemek yemek zorundadır. Üç öğünde de sadece katı gıda yenilir ancak yediği her şeyi blenderden geçirilmelidir. Bu dönemde katı ve sıvı aynı anda tüketilmemelidir.


Yumuşak Katı Gıdalar Dönemi: Bu dönemde artık tülbent ya da blender kullanılmaz. Hasta, tatlı kaşığı boyutunda katı ama yumuşak gıdalar ile beslenmelidir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri besinleri uzun çiğneyerek tüketmektir.



Taburcu sonrası kullanılan ilaçlar neler? Kontrol ve tahlil dönemini de anlatır mısınız?

Hastalar ameliyat sonrası ilk bir ay şurup, sonrasında 6 ay boyunca hap kullanır. Ameliyat sonrasındaki bir ayın sonunda hastaya kontrol tahliller yapılır. Vitamin, mineral, hormon bozukluğu var mı diye, varsa takviye edilir.


Hastalar, obezite ameliyatından ne kadar sonra kilo vermeye başlar?

Yaklaşık 2 litrelik bir mide hacmi çıkartıyoruz bu nedenle hastalar ameliyat oldukları an itibari ile zayıflamaya başlıyor. Aylık ortalama 7-10 kilo arası zayıflıyor. Bizim de sağlıklı bir şekilde planladığımız kilo verme miktarı budur. Bu ameliyatın amacı vücuttaki yağ kitlesinden kurtulmak, protein ve su kaybını engellemek. Hastalar taburcu olurken 6 ile 8 arası kilo kaybı ile gözleniyor.


Tüp mide ameliyatı sonrası spor yapılabilir mi?

Ameliyattan sonra hastalara hemen yürüyüşe tavsiye ediyoruz. Sonrasındaki 90 gün ise her gün yarım saat tempolu yürüyüş öneriyoruz. Ağır sporu kalp krizi riskini artırmasından dolayı kesinlikle önermiyoruz. Üç ay boyunca herhangi bir spor kulübüne gitmesini de sakıncalı buluyoruz.


Tüp mide ameliyatı gebeliğe engel midir? Tüp mide ameliyatı olan kadınlar hamile kalabilir mi?

Tüp mide ameliyatı olan hastalar belli bir süre hamile kalamazlar. Biz hastalarımıza vücudun kilo vermesinin durması ve yeniden dengesini bulması için 15 ay beklemeleri gerektiğini söylüyoruz.

Son olarak ameliyat sonrası fiziksel açıdan olumsuz herhangi bir değişim oluyor mu?

Evet, olumsuz demeyelim ama geçici bir süre saç dökülmesi oluyor, kısa sürüyor ve sonra saçlar yeniden çıkıyor. Bu tamamen vücudun hormon dengesinin değişmesinden ve yeniden dengelenmesinden kaynaklanıyor.



Obezite ameliyatları sonrası başarınızı artıracak 7 çok önemli kural!


Uzman Bariatrik Diyetisyen Nazlı Acar, balayı dönemi olarak nitelendirilen süreçte yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.


1- Kilo kaybederken uzman kontrolünde ol!

Kilo kaybetmek için obezite cerrahisi ameliyatı olmuş olsanız da aslında beyninizin de değişmesi gerektiğini unutmayın. Hayat tarzınızı değiştirirken mutlaka uzman eşliğinde olunuz. Bariatrik diyetisyenlerden destek almanız, balayı dönemi olarak bilinen ameliyat sonrası ilk yılda beslenme alışkanlıklarınızın değişmesi için güzel bir dönemdir. Bu dönemi iyi değerlendirin.


2- Evde yemek menüsünü kendine göre organize et!

Öncelik sen ve yeni miden. O nedenle evde her şeyi yeni hayatına adapte edebilirsin. Minik porsiyonlar, renkli tabaklar, kıyafetine uygun su mataraları, proteinli içecekler olmazsa olmazların!


3- Egzersiz yap!

Gün geçtikçe kilo kaybetmek güzel de peki ya giderek sarkma eğiliminde olan vücudun? Motivasyonunu artırmak, yarasa kol olmamak ya da giderek yaşlı bir cildin olmasını istemiyorsan egzersiz yapın. “Vaktim yok” diyenler evde uygulayabileceği egzersizleri yaparak form tutmalılar.


4- Farklı konularda kitap oku!

Farklı konularda ya da senin gibi başarı hikayesi olanların yazılarını, kitaplarını okuyarak motivasyonunu yükselt! Senin de azmin bir gün kitap haline getirilebilir neden olmasın?


5- Yeni vücuduna adapte ol!

Yeni kıyafetler, yeni tarz… İnceldikçe kıyafetlerinizi yenileyin. Eski zamanlarınızın kıyafetlerini ya birine verin ya geri dönüşümsüz olarak daraltın! Kıyada köşede eski kıyafetleriniz kalmasın.


6- Erkekler vücudunuzu ekstra çalıştırın!

Sizin de baklava dilimli karın kaslarınız neden olmasın? O zaman ekstra spora vakit ayırın tabii spor yapmadan önce doktorunuzun fikrini mutlaka alın.


7- Zaman en kıymetliniz!

Yeni hayatınızda daha planlı ve programlı olun. Öğün saatleriniz bile planlı olsun, disiplini asla bırakmayın. Unutmayın ki disiplin çoğu kez başarı getirir.



Obezite ameliyatlarının ardından estetik müdahaleler için sabırsız davranmayın

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr Evrim Uçkunkaya, obezite ameliyatı sonrasında estetik yaptırmak isteyenlere önerilerde bulundu.


Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın tetiklediği obezite tedavisi için başvurulan mide ameliyatları, sorunun giderilmesinde başarılı sonuçlar verse de asıl sorun daha sonra başlıyor. Ameliyatların ardından verilen aşırı kilolar, vücutta deri sarkmaları ve çeşitli deformasyonlara neden olabiliyor. Buna bağlı olarak vücudun yüz, meme, kol, bacak, kalça ve kasık gibi hemen her bölümünde göze hiç de hoş gelmeyen deri sarkmaları ve gevşeklikler oluşabiliyor. Obezite hastalarının mide ameliyatlarıyla başlayan zorlu sürecinin; genel cerrah, plastik cerrah, diyetisyen, spor hocası, yaşam koçu ve psikiyatrdan oluşan bir ekiple yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr Evrim Uçkunkaya, “Mide ameliyatlarının ardından, verilen ağır kiloların etkisiyle sarkma ve gevşeme problemleriyle savaş başlar. Bu savaşta estetik müdahalenin zamanından önce yapılması, en büyük hatadır. Germe ameliyatından sonra kilo verilmeye devam edilirse, vücut bunu 8 kiloya kadar tolere eder ama sonra sarkmalar başlar ve ameliyat boşuna yapılmış olur. Tekrar başa dönülür” diye uyarıyor.


6 ay aynı kilo korunmalı

Mide ameliyatlarından sonra hastanın kalp, tansiyon, şeker ve tiroid değerleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının normale dönmesi için belli bir sürenin gerektiğini kaydeden Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr Evrim Uçkunkaya, 360 derece tüm vücut germe ameliyatlarının zorlu kilo verme dönemini tamamlamış, hedeflenen kiloyu en az 6 ay boyunca koruyan kişilere uygulanmasının doğru olduğunu vurgulayarak, “Hastalar mide ameliyatlarından sonra hızlıca vücutlarının toparlanmasını istedikleri için sabırsız davranabiliyorlar. Gerekli şartların oluşması için mide ameliyatlarından sonra 1-1.5 yıl beklenmeli! Operasyon için kişinin uygun vücut kitle indeksine ulaşıp ulaşmadığı ve metabolik durumu değerlendirilmeli.” diyor.


Psikolojik çıkmaza düşmeyin

Mide ameliyatlarından sonra verilen aşırı kilolarla ortaya çıkan deri sarkmalarının, psikolojik sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Op. Dr Evrim Uçkunkaya, “Ağırlıklı karın, kol, meme, uyluk, sırt ve kalça bölgelerinde görülen sarkmalara yönelik yaptığımız ameliyatlar, uygun koşullarda ve zamanda yapılmazsa hastalar daha büyük çıkmaza girebilir! Ameliyatlar için acele edilmemesi kadar hastanın psikoloji göz önünde bulundurularak geç kalınmaması da önemlidir.” diye belirtiyor.


Operasyonlar, vücudun ihtiyacına göre belirlenmeli

Obezite ameliyatları sonrasında verilen aşırı kilolara bağlı olarak oluşan sarkmaların nedeninin geri dönüşümsüz hale gelmiş cilt değişiklikleri olduğunu belirten Op. Dr Evrim Uçkunkaya, “Cilt derisi ve dokular elastikiyetini kaybeder. Buna bağlı olarak sarkmış derinin pantolona sığmaması, karın bölgesinin, sırtın iç çamaşırlarından çıkması gibi estetik kusurlar oluşur. Bu gibi sorunları, 360 derece vücut germe operasyonlarıyla ortadan kaldırabiliyoruz. Bu işlemler yüz, karın, kol, sırt, bacak, uyluk germe, göğüs dikleştirme, basen ve popo kaldırma ameliyatlarını kapsıyor. Operasyonlar vücudun ihtiyacına göre belirleniyor.” diyor.


Daha diri, sıkı ve genç bir görünüm

Vücudun farklı bölgelerine aynı anda müdahalede bulunmayı olanaklı kılan 360 derece vücut germe operasyonlarının kombine tedavilerle de uygulanabileceğini ifade eden Op. Dr. Uçkunkaya, ameliyatlar sonrasında karın, popo, bel, genital bölge, bacak içleri ve üst bacak yanları gibi bölgelerin dokusunun daha diri, sıkı ve genç görünebileceğini belirtiyor.


Sarkma ve gevşeme problemleri, verilen kiloya ve yaşa göre farklılık gösterir

Op. Dr Evrim Uçkunkaya, obezite ameliyatları ve 360 derece tüm vücut germe ameliyatları arasındaki farkı şöyle özetliyor: “Mide ameliyatları sonrasında oluşan sarkma ve gevşemeleri, 360 derece vücut germe operasyonları ile ortadan kaldırılabiliyoruz. Ancak, obezite ameliyatları ile vücudun sadece karın bölgesinde 3-4 yerde minik yara izleri oluşurken, germe ameliyatlarındaki izler oldukça büyük olabiliyor. Yara izleri bir sene sonunda solsa bile hastalar hayatları boyunca sarkmaların derecesine göre yara izleriyle yaşamak zorunda kalabiliyor. Obezite ameliyatı sonrası bir günlük hastane bakımı yeterli olurken tüm vücut germe ameliyatlarında bu süre 3-5 gün arasında değişiyor. Obezite ameliyatı sonrasında hastalar rahat kıyafetler giyebilirken, germe işlemlerinden sonra yaklaşık 4 hafta korse giymek zorundalar.”


Obezite tedavisi sonrası uygulanan vücut şekillendirme operasyonları nelerdir?

  • 360 derece vücut germe
  • Abdominoplasti karın Germe
  • Popo Germe
  • Mamoplasti göğüs dikleştirilmesi
  • Jinekomasti
  • Üst kol germe
  • Üst bacak germe
  • Alt beden germe
  • Yüz gençleştirme
  • Genital germe
  • Sırt germe



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.