İlkbahar geldi ve yaza girmeden çoğu insan dövme yaptırmak için araştırma yapmaya başladı bile. Öncelikle şunu belirteyim ki dövme yaptırmaya kesinlikle karşı değilim aksine çok hoşuma gidiyor. Fakat bir tane bile dövmem yok yaptırmak istiyorum ama bir türlü kafamda netleştiremiyorum. Ne yaptıracağıma karar verememek biryana birde olayın manevi boyutunu araştırmaya karar verdim. İnterneti karıştırdım her kafadan bir ses çıkıyor bende kendimi ve benim gibi düşünen insanlar için üç büyük dinin din adamlarına sordum. Dövme yaptırmak günah mı?


İşte tüm cevaplar…


Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye âdeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisa 4/119). Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir (Buhari, Libas, 83–87; Müslim, Libas, 33). Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir.


Diyanet İşleri Alo Fetva Hattı

Caiz değildir. Vücudunuza yapacağınız şekiller hele hele yılan gibi figürler yasaktır günahtır.




Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş

Beden üzerinde dövme yapmak/yaptırmak Musevi inancı mensupları açısından Musevi dininin temel ilahi metni olan Tora/Tevrat metinlerinde bir tanrısal buyruk olarak men edilmiş bulunmaktadır.




Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş



Türkiye Ermenileri Patrikliği Başpiskopos Aram Ateşyan

Bu Hıristiyanlıkta tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Ancak putperestlik tehlikesi yoksa Hıristiyanlık bu konuyu bir sorun yapmamıştır. Örneğin Jeruşalim’e (Kuddüs) hacca giden Hıristiyanlar, bunun bir hatırası olarak ellerine, kollarına ya da omuzlarına haç işareti yaptırırlar. Bazen de kutsal isimleri vücutlarına dövme yaptıran Hıristiyanlara rastlanır. İncil’de yazdığı gibi, “İmana dayanmayan her şey günahtır”. (Romalılar 14.23) Bir imanlı bu tür tartışmalı konularda şu soruları sorarak kendi için doğru yanıtı bulmalıdır. Niçin dövme yaptırmak istiyorum? Benim için ne kadar önemli? Yaptıracağım şekil imanımla ne ölçülde bağdaşıyor? Sağlık risklerine değer mi? Bedenimle gösteriş yapmak ya da gururlanmak imana uygun mudur? Bilerek ya da bilmeyerek yaptırdığım bazı simgeler kötü ruhları ve uğursuzluğu üstüme çeker mi? Arkadaş ve moda baskısına nereye kadar boyun eğmeliyim ve nerede “dur” demeliyim? Bu ve benzer sorularla imanlı Hıristiyan kendi cevabını bulacaktır. Aziz Pavlus’un dediği gibi, “Kesinlikle biliyorum ki, hiçbir şey kendiliğinden murdar değildir. Ama bir şeyi murdar sayan için o şey murdardır” (Romalılar 14.14)




Türkiye Ermenileri Patrikliği Başpiskopos Aram Ateşyan



Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu

Bu konuda kuran-ı Kerim’de bir ayet yok bildiğiniz gibi hocalarımız da bunu söylemiştir ama Hz. Peygamber bir hadis içinde dövmeyi yasaklıyor çünkü o dönemde dövme bir sosyal statünün belirtisiydi. Aşiret lükse düşkün insan, hizmetçi kabile reisinin hanımı gibi değişik toplumsal bir statüyü veya üst alt kademesini gösteriyordu. Hz. Peygamber hem insan vücudu üzerindeki bu tür oynamaları hem bu statüyü hoş görmediği için dövmeyi yasaklıyor ama dövmenin yasak olması alınan abdesti ve kılınan namazı geçersiz kılmıyor. Gusül veya abdestin kabul edilmesi ayrı bir şey, dövmenin yasaklanmış olması ayrı bir şey.




Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu


Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Dövme deri altına renk veren bir madde yerleştirilerek yapıldığı için deri üstüne suyun temasına engel olmaz. Bu sebeple abdest ve guslü olur; dövme bunlara zarar vermez, engel olmaz.



Prof. Dr. Hayrettin Karaman


Prof. Dr. Zekeriya Beyaz

Benden diğer hocalar gibi “dövme caiz değildir” diye bir cevap beklemeyin. Çünkü abdest tutmaz diye bir şey söz konusu bile değil. O yüzden günah değildir dövme sadece dikkat çekmek isteyen, aşağılık duygusu olan, topluma kendini ispatlamak isteyen insanların yaptığı geçici bir hevestir. Dövmeyi yaptırıp sonra hevesleri geçince silmek için doktor doktor koşturup dururlar. Bence heveslenen insanların geçici dövme yaptırmaları daha uygundur.


Prof. Dr. Zekeriya Beyaz


Prof. Dr. Saim Yeprem

Dövme yaptırmak dini bir nitelik taşımıyorsa sağlık bakımından zararlı olduğu söyleniyor tıb uzmanları tarafından. Sağlık bakımından zararlı olan şeye dinimiz de mazurlu olarak bakar. Ama dini nitelik taşıyan totemler, totemisler de anemislerde bir takım dini şifreler anlamına geliyor. Eğer o manada bir dövme yapılacaksa o cins dövmeler haram.



Prof. Dr. Saim Yeprem



Haber: Ülker Reyhan



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir baya bos yapmislar
    CEVAPLA
  • Misafir Her şeyi dört dörtlük yapıyoruz. Bir tek dövmesi kaldı.oje ve kınaylA ilgili ayette yok. Yapmayın ne silikonlu kaldı ne gerilmesi. Bunların yanında dovme nedir. Küçük düşünmeyin. Din iman inanç Allah'a kul arasındadır.
    CEVAPLA
  • Misafir Heekws bir cevap vermis bid eben vereyim gusulde geciyor abdeste gunumuzde bazi hadislerin tam digru olup olmadiig belllidegil haram olabilir bu devirde ben haram islemiyorum diyen kimse cikmaz alkolde haram iciyormusunuz iciyorsunuz hemde en buyuk gunahlardan biri zina yapiyormusunuz yapiyorsunuz buda en buyuk gunah simdi burdakiler ben alkol icmem diyebilir haram yemem diyenlerde cikar o zaman bende size sunu diyorum siz evinizde ramazanlarda oldun gunluk hayatinizda cococola iciyormusunuz ???? iciyorsunuz cocolada haram ama aram.oldugunu bir cogunuz bilmez bu once kapak olsun size kolanin...
    CEVAPLA
  • Misafir Çatır çatır yanarsınız haa????????
    CEVAPLA
  • Misafir Misafir zamanı gelince ya bir ilahın yoksa o zaman ne yapacaksnz çok merak ediyorum... Cevap: Haşa ve kella Sana verilecek en güzel cevap Yoksa ben bir şey kaybetmem Lakin varsa gerisini sen düşün.
    CEVAPLA
  • Misafir Bakın burda cogu insan her duyduguna her gordugune inanan insanlar. Peygamber efendimiz (s.a.v.) in hadislerinin hangisinin dogru hangisinin yanlis oldugunu bilemeyiz.Bu nedenle bir konuya aaa peygamberimiz bunu yapin demis ya da yapmayin demis demek bana gore yanlis. Bunun Kuran ile olan bagini kontrol etmek gerekir. Bazi hocalarimizin dedigi gibi kesin bir bilgi yok helaldir haramdir diye bir sey yok lakin bu her istedigimizi yapabiliriz anlamina gelmiyor. Akla ve mantiga uygunlugunu kontrol etmemiz gerekir. Sonucta her insan kendinden sorumludur. Maazallah yarin bir gun bir hadisten gordum...
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaşlar, Peygamberimiz yapmayın demişse buna rağmen ısrarla dövme yapmaya kalkışmak bana göre aymazlıktır. Unutmayın ki yarın mahşer gününde ümmeti için şefaat isteyecek bir önderimiz var. Şimdi soruyorum size o gün geldiğinde hangi yüzle peygamberimizden şefaat isteriz.
    CEVAPLA
  • Misafir Peygamber efendimiz(sav)in yasak getirdiği herşey haramdır.haram be günah birbirinden çok farklı kavramlardır.şoyle düşün dövmeye kadar ne günahlarımız vardır bilemeyiz...bende çok istiyorum dovme yaptırmak ama nefsimi bastiriyorum.bile bile lades dememek lazim
    CEVAPLA
  • Misafir sis nasilvedva veri yosunuz dovme yaban birkişi ebedi cunub dan kurdulamaz sis bara nerden kelirse kelsin onabakiyosunuz
    CEVAPLA
  • Misafir ALLAH'IN A'SINI BÜYÜK YAZ LÜTFEN :)
    CEVAPLA
  • Misafir allah aşkına önce bir türkçe yazı yazmayı öğren.bu kadar din adamı haram değil demiş abdeste mani değil demiş sen ordan sanki daha bilgiliymiş gibi onların dediklerinin üstüne yorum yapıyorsun...
    CEVAPLA
  • Misafir Dikkat çekmek, vücudu daha güzel göstermek ve vücudun fıtratını değiştirmek günahsa spora gidip kas yapmakya günah sayılmaz mı? Malum günümüzde kas şov amaçla kullanılıyor.
    CEVAPLA
  • Misafir el mü'minen gaviyyun hayrun minel mü'minen zaifun yani kardeşim güzlü müslüman (fiziki , akli vs.) zayıf müslümandan üstündür.
    CEVAPLA
  • Misafir Yılan veya azrail melek veya şeytan çizmek 2 kat daha günahtır çünkü yılan hariç ahirete bu 3 kulun yer aldı biliniyor arkadaşlar pilin tozuyla dövme yapmayın ak damara vurup felç veya kör olabilursiniz bunun için yapmayın
    CEVAPLA
  • Misafir arkdaşlar bende çok yapmak istiyodum ama bi sakin kafa ile düşünseniz kesin kararınız yapmamak olacaktır ben kuran okuyosam oruç tutuyosam namaz kılıyosam dövme benim neyime ha bunun yanı sıra peygamber efendimiz (s.a.v) yasaklamış biz kimizki ona karşı gelelim biz onun ümmetiyiz ölümlü dünya 1 nefes garantin yok onun için en güzel dövme kalbe yazılır la ilahe illalah muhammeden resulullah .
    CEVAPLA
  • Misafir haklısın
    CEVAPLA
  • Misafir Sol tarafa kalbin uzerine isim yazdirmak gunahmi onu sevdigini ispatlamak gibi mesela
    CEVAPLA
  • Misafir salaklıktır.
    CEVAPLA
  • Misafir seni aldatsa . silecenmi sonra:)) salak
    CEVAPLA
  • Misafir Gunah degilmis arkadaslar abdest falanda geciyormus sadece vucudu guzellestirmek icin yapildiginda gunahmis Dr.Nihat Hatipoglu en dogru bilgiler onda bence
    CEVAPLA
  • Misafir hangisi isine gelirse, o guzel cevap olur zaten
    CEVAPLA
  • Misafir günha girmek isteyen yaptırsın bence sen yaptırana güzelmiş der geçersin ama yaptırmanızı tavsiye etmem çünkü büyük bitane abla yaptırdı kalıcı dövmeyi şimdi pişman
    CEVAPLA
  • Misafir ya dövme yaptırmak günahmı omzuma uc yıldız yaptırdım şimdide günah diyolar nabıcam ben ya
    CEVAPLA
  • Misafir bununla ilgili araştırma da yapabilirsin kardeşim sana şöyle açıklık getireyim günah ihtimalinin on binde 1 ihtimal bile olsa yaptırılmaz bu ihtimal bile yeterli sebebtir yaptırdın ve şuanda korkuyorsan söyliyeyim öncelikle olayın abdestle ılgısı yoktur abdest geçerlidir. herşeyi affeden rabbim ilk önce eğer vucuda kalıcı iz bırakmadan silinebilme ihtimali var ise dövmeyi sildirmen eğer yok ise tövbe edip tövbende sebaat etmen yani bir daha dövme vs tarzı şeyler yapmaman yaptırmaman allah'ın huzurunda affedilir. iyi günler
    CEVAPLA
  • Misafir Günah değil mekruh kardeşim sağlığa zararlı olduğu için..
    CEVAPLA
  • Misafir suyu ayakta içmek ve 1 dikişde içmekde günah. oturarak ve en ez 2 yudumda içmen gerek ne kadar dikkat ediyorsun buna.
    CEVAPLA
  • Misafir ateş seni çağırıyor.
    CEVAPLA
  • Misafir ldababaoğlu bak ben sana bir şey diyim orda yazan kimi öyle kimi böyle diyen vatanşlarvar ya,onların da aslında hiçbirşeyden haberleri yok. abin sana bir örnek versin;cenabı allah c.c yi unutma akıldan çıkarma,emretiklerini yap yasakladıklarını yapma ona yakın ol gerisini boş koy. yok o haram yok bu haram dini kulananlara yem olmayın.din yardımlaşma dayanışma saygı sevgi ibadet hoşgörü dinidir şeriat yok bu ülkede . canına sağlığına kastetmediğin sürece de beyinen de bir mahsur görmüyorsan ne yapmak istiyosan onu yap. sonuçta kimseyi ilgilendrmez zira her koyun kendi bacağından asılr vesselam
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaslar kitabimizda haram yaziyorsa haramdir yazmiyosa kimseye inanmayin yeter ki senin allaha inancin kalbin temiz olsun dedikodu etme yeter
    CEVAPLA
  • Misafir cehenemde kim yanacak çok merak ediyom kime sorsam kalbi temiz kesin cennetlik
    CEVAPLA
  • Misafir harbiden şok yani kime inanalım
    CEVAPLA
  • Misafir Peygamber efendimiz o devirde sosyal statü farkı olduğu için yasaklamış artı abdeste engel teşkil etmiyor
    CEVAPLA
  • Misafir hiç birsey anlamadim
    CEVAPLA
  • Misafir dogru dunyaya ya bir kere geliyoruz ama ahirete de bir kere gidecegiz......
    CEVAPLA
  • Misafir hala daha neyi tartışıyosunuz peygamber efendimiz noktayı koymuş yasak işte onun bildiğini siz daha iyimi bileceksiniz ne aptalsınız ya bunu bilerek yapmak bir nevi peygamber efendimizi inkar etmek gibi bişey anladınızmı
    CEVAPLA
  • Misafir ama peygamber efendimiz bunun o zamanlarda kendini üstün göstermek için yaptırıldığından bahsediyor yani sen sadece kendine yakıştırıyorsan ve dini vecibelerinden uzklaşmamayı istiyorsan bu sana kalmış oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir çok doğru peygamber efendimiz günah diyosa günah bunu değiştiremeyiz
    CEVAPLA
  • Misafir Allahla kul arasindadir hersey insan kendine yakistiriyorsa yaptiririr herkesin fikri kendi coplugunde oter yaptirmakmi istiyorsun git yaptir bu dunyaya birkere geldin bir daha gelmeyeceksin ibadetmi onada engel yok acimiyorda kimse durdugu yerden atmasin herkesin kendi hayati sanane
    CEVAPLA
  • Misafir sen yeryüzüne gelen en gereksiz çöp parçasısın dostum boşuna dil dökme hesap günü yakındır
    CEVAPLA
  • Misafir Gecici dovme yaptirip her hafta yeniletirsin belkk
    CEVAPLA
  • Misafir herşey bir yana abdest ve gusül tutar denilmiş ama bi ince ayrinti var peygamberimizce yasaklanmiş bunada dikkat edin karar verirken bende yaptırmak istiyorum ama yaptırmasamda yaşarım değil mi ? :)
    CEVAPLA
  • Misafir sorularima hala cevap olamadi
    CEVAPLA
  • Misafir arkadaşlar bn annemin adını yazdırmak istiyyorum ama günah olduğunu da biliyorum şekil için görüntü için değil annem olduğu için istiyorum bunu
    CEVAPLA
  • Misafir yapmayın
    CEVAPLA
  • Misafir bende dovme yapdirmak isterim amma gunah oldugu icin vaz gecdim bide cokk aciyor diyorlar
    CEVAPLA
  • Misafir onu yaptirsan ne yaptirmasan ne bos islerle ugrasmayin ya gunah iste neyi kurcaliyon
    CEVAPLA
  • Misafir arkadaşlar yapmak günahmış işte ne yapalım :( dinimize uymayalımmı ? açıkcası yapmayı düşünüyodum ama şimdi vazgeçtim
    CEVAPLA
  • Misafir saçma
    CEVAPLA
  • Misafir Ben kucuk'ken arkadaşımla dövme yapmiştim resim falan yapmadım sadece isim yazdim ama elıme yazdim o zmanlar cahildim ne yap6am gerek.
    CEVAPLA
  • Misafir insanları dinden uzaklaştırmamak lazım. görüntüyü değiştirdiği için günah diyen var ama saç eken dişine tel takan burun estetiği yapan vs.. amaç görüntü değil mi? bu günah değilde bu niye günah? kaldıki peygamber efendimiz allahın yasaklarını iletir kendi kanun koymaz.
    CEVAPLA
  • Misafir zamanı gelince ya bir ilahın yoksa o zaman ne yapacaksnz çok merak ediyorum...
    CEVAPLA
  • Misafir eger ilah yoksa 5 kere vücüdumu yıkamış sağlığıma dikkat etmiş olurum ama eger varsa vay senin haline
    CEVAPLA
  • Misafir e hangisine inanak!?
    CEVAPLA
  • misafir karar veremedim
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.