Sosyal medya anneleri adına tüm annelerden özür dilerim

Gün geçtikçe azalan sosyal medya iştahıma rağmen, bilen biliyor biz buralara girdiğimizde buralar hep dutluktu. Anne olalı yedi yıl oldu, ben de bir çok kadın gibi anne olunca sosyal medya böcüğü oldum. Laptop’ımın üzerinde uzun süre kurumuş anne sütü damlaları vardı. Çok anlaşılabilir bir durumdu eve kapanmış, sosyal hayattan kopmuş ve yorgundum. Sosyal medyadan Allah razı olsun, bana o dönem hem sütümü sağıp hem hayata karışma imkanını verdi. Serde gazetecilik/yazarlık ve her şeyi köküne kadar adanarak yapmak olunca, olay üç beş postla gönlümü eğlemekle kalmadı. Ebeveynlikle ilgili iki site ve sosyal medya platformunun kurucu ortağı oldum, çeşitli platformlarda yazılar yazmaya dijital dünyadaki anneler için içerik üretmeye başladım.


Özellikle anneliğimin ilk 3-4 yılında annelikle ilgili sosyal medyada rast geldiğiniz içeriğin önemli bir kısmında parmağım olduğunu en azından burnumu o konuya sokmuş, bir işler karıştırmış olduğumu söyleyebilirim.


Son üç yıldır ise elimi ayağımı hafiften çektiğim bu dünyada sadece kendi makalelerimle yer alıyorum. Artık her zaman da annelik üzerine yazmıyorum. Gene de dijital dünyada annelikle ilgili kalem oynatıp duran insanlardan biriyim.


İnsanın bir konuda iç muhasebe yapabilmesi için o konuyla arasında biraz mesafe girmesi gerekiyor. Yoksa boğazınıza kadar içindeyken bu muhasebeye imkan kalmıyor. Ben de sosyal medya anneliğimin olgunluk döneminde bu mesafeyi bulmuşken bir iç muhasebe yaptım ve sosyal medyada kalem oynatan tüm anneler adına ama en çok kendi adıma sizden özür dilemeye karar verdim.


Verdiğimiz tüm zarar, neden olduğumuz tüm vicdan azapları ve teşvik ettiğimiz tüm eksiklik duyguları için hepinizden özür dilerim.


Neden ve nasıl mı?


Malum sosyal medya biraz yalan dolan bir yer. Kendi adıma içtenliğimi hiç kaybetmediğimi, olmadığım gibi görünmediğimi söyleyebilirim. Çocuğumun babası ile mutlu olmadığımız yıllarda bir tane “kociş” temalı fotoğraf koymuşluğum yoktur. Şu anda bile boşanmış olduğum eski eşimin kızımla daha çok fotoğrafını paylaşıyorum. Çünkü içimden geliyor, ortada bir yalandan durum bulunmuyor. Artık hepimiz her durumda ve herkes için bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bazı insanlar sosyal medyada sergilediği hayatlar büyük oranda kendi iç dünyalarını, duygu durumlarını, ilişkilerini yansıtmıyor.




İçtenliğimi ve iyi niyetimi hiç kaybetmediğimi düşündüğüm ve benim gibi çok sayıda sosyal medya annesi olduğunu bildiğim halde gene de bizi takip eden anneleri bir miktar örselediğimizi düşünüyorum. Sorun yazdığımız şeylerin doğru olmamasından kaynaklı değil bence, sorun yazılmayan şeylerde.


Sosyal medyada sizin önünüze koyduğumuz resim içtenliğimizi ne kadar korursak koruyalım hep eksik. Bu resim hep yazdıklarımızla çiziliyor. Siz o resme bakıp bir anne hayal ediyorsunuz, bir aile, bir anne çocuk ilişkisi, belirli idealler o yazılanlarla kafanızda canlanıyor. Ya yazmadıklarımız?


Bebek beslenmesine kafayı taktığım ilk yıllarda; aktarlardan tam yulaf buldurup evde öğüttürdüğüm tüm annelerden özür dilerim. Binbir güçlükle bulunan ve evde binbir eziyetle üretilen tam yulaf unun yulafın faydalarını sıralamış ve tarifler vermiş olabilirim ama evde yatılı bir bakıcım olduğunu ve haftada 3 gün de temizliğe birinin geldiğini söylemeyi ihmal etmiştim. Anne sütünü arttırmakla ilgili ahkam kesmiş ve binbir yöntem önermiş olabilirim ama yine o yöntemleri uygulamak için bütün gün evde sadece süt sağdığımı başka bir iş yapmadığımı söylemeyi hiç akıl edemedim.


Yine çocuk psikolojisi, eğitimi, okul seçimi ile ilgili kafanızda bir sürü “ideal” peyda ettiysem kusura bakmayın. O ideallerin kimisi sizin için mümkün değildi, pek çok kısmının da mümkün olmasına gerek bile yoktu, yüklüce bir kısmını da zaten ben de uygulayamamıştım. Eğer yazıların herhangi biri, bir türlü kendiniz için kuramadığınız, uzakta bir yerde var olan bir ideal anneliğe neden olduysa kusura bakmayın.


Yazamadığım şeyleri, ne yalan söyleyeyim, zaten şimdi de yazamıyorum. Ama şunu bilmenizi isterim, belki yıllar içinde benim anneler günü için yazdığım herhangi bir yazıma denk gelip okumuşsunuzdur. Ama HTHayat’ın benden iki sene önce özel bir proje kapsamında istediği Anneler Günü yazısını hiç bir zaman okuyamayacaksınız. Çünkü benim o yazıya yazmaya elim varmadı ve yazmadım. Sahte olacağına olmasın dedim, HTHayat anlayışla karşıladı.


Hiç yazamadıklarım, yazdıklarımdan daha çok benim resmimi tamamlıyor. Bu herkes için böyle. Size tavsiyem, sosyal medyada annelikle ilgili yazı, resim, video koymuş her kadını gördüğünüzde bunu hatırlayın. O sosyal medya annesinin yazamadıkları için resimde boş bir alan bırakın.


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Yazdığın özür yazısı bile buram buram ego kokuyor. Özrü kabahatinden büyük dedikleri tam olarak bu.. Senin yüzünden kendini evladına karşı yetersiz hissetmiş, çaresiz hissetmiş yaşadığı yaşam standardı yüzünden vicdan azabı duymuş Allah'a isyan etmiş kaç anne varsa onların göz yaşlarının adednce yan
    CEVAPLA
  • Misafir anneliği bir haltmış gibi millete pazarlamaktan vazgeçin kadınlara kendini yetersiz hissetttiren sahte hiç de göründüğü gibi olmayan hayatlarınızla milleti zehirlemeyin .tonla para evde bakıcı temizlikçi vardı deyip ..bir de hiç birşey yapmayıp sadece süt sağdığını söylemen katlanılır gibi değil .
    CEVAPLA
  • Misafir Dilinize yüreğinize sağlık .Son zamanlarda çocuklarımızın izlediği videolara maalesef anneliğimiz sorgulatıyor.Çocuk gelişimci olmama rağmen kendımden şüphe duyduğum anlar oldu.Vıdeoyu çeken o annelerın çocuklarının üzerınden para kazanıyor olduğunu düşündüğümde kendıme geldım.
    CEVAPLA
  • Misafir Şimdilerde daha tecrübeliyim 3.5 yaşında bir kızım var. İlk çocuk olmasının yeni anneliğin tecrübesizliğininde etkisiyle sosyal medya annelerine, sosyal medyadaki arkadaşlarıma bakıp kendimi çok yetersiz hissettiğim depresyona girdiğim dönemler oldu. Sonra bir gün sosyal medyada mükemmel anne sandığ
    CEVAPLA
  • Misafir İstisnasız herkes buldumcuk oluyor ilk annelikte; en azından başkalarına ders vermeyecek kadar mütevazi olabilsek..
    CEVAPLA
  • Misafir hala yaziya, durusluge tesekkur eden dumbelekler var. takdire sayansiniz
    CEVAPLA
  • Misafir Dürüstlüğünüz için teşekkür ederiz.. Oğlum küçükken siz değil ama etrafımdaki anneler bana kendimi çok yetersiz hissettirmislerdi. Sanki onlar herşeyi mükemmel yapıyorlar ama ben herşeyi denesemde ya eksik yada yanlis yapiyordum.. Bir dönem çok çok kötü hissettiğimi itiraf etmek zorundayım..
    CEVAPLA
  • Misafir @burcukaratasmetin hesabı ile yürüttüğüm sosyal medya anneliğimden ötürü benim adıma dilediğiniz özre hiç ihtiyaç duymadığımı belirtmek isterim. Takipçi kardeşlerimden biri göndermiş yazınızı, genel geçer olarak doğru fakat şahsım adına değil. Kaide bakidir lakin istisnalar da müstesnadır. Sevgiler.
    CEVAPLA
  • Misafir vay arkadaş bu nasıl bir ego...
    CEVAPLA
  • Misafir İctenliginiz icin tebrigi hakediyorsunuz.☺
    CEVAPLA
  • Misafir Ben yazinizi. cok begendim.. Hayat sadece o idealden ibaret degil,. Bazen unutuyoruz. ☺
    CEVAPLA
  • Misafir Ya bırak hepsinin var yatılı bakıcısı
    CEVAPLA
  • Misafir Ben her zaman dürüstüm zaten 1,5 yaş arayla üç çocuk, annem babam 18 yıl önce ölmüş, çocuklar çok küçükken sadece ev işiyle ilgilenen yardımcım olduğunu belirttim zaten. Mükemmel olmak yardımcın olmaması veya olması değil bu arada ve kimse de mükemmel olmak zorunda değil.
    CEVAPLA
  • Misafir Aynı durustlugu oyuncu anneden bekliyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Harika
    CEVAPLA
  • Misafir Çok doğru yazılanlar Neyse ki kendimi tuttum ve hiç öyle fotolar falan paylaşmadım Tek istediğim ona sahip olmaktı Ama onun benden apayrı düşünceleri olan bir birey olduğunu; dilimle söylüyor olsam da, ruhen ve bilinçli olarak ona sahip olduğumda anladım. Yani onun apayrı bir birey olması, zaten e
    CEVAPLA
  • Misafir aynı dürüstlüğü hassas anne ece kumkale'den de bekliyorum. ben satır aralarında anladım yatılı yardımcısının olduğunu. mükemmel değil, hiçbirimiz değiliz.
    CEVAPLA
  • Misafir Süper, socialmomm da yalancı psikolog olup milletten para toplasın
    CEVAPLA
  • Misafir su dunyada calısmamak gıbı, bakıcı sahıbı olmak gıbı, temızlıge gelenı olmak gıbı, cocugunu iyi okula gondermek gibi, cocugunu piyano dersine vermek gibi luksleri olan insanlarsiniz. ama hala ego hala ego. ben ben ben. "ben bloga basladigimda buralar hep dutluktu herseyi benden ogrendiniz, cok entekletuelim, herseyi biliyorum" soylemleri ne kadar itici ve cig farkinda degilsiniz. hayata tesekkur etmeyi ogrenmelisiniz buradan yalandan ozur dilemeyi degil.
    CEVAPLA
  • Misafir anneye bindirme yazısı o sanırım. ben de isteneni yazamamış, olması gerekeni yazmıştım. slm ederim. müge.
    CEVAPLA
  • Misafir Evet gerçekten de nasıl bir psikolojik baskı yaptı bu paylaşımlar.
    CEVAPLA
  • Misafir çok güzel bir konuya değinmişsiniz.çünkü bir çok anne avakadolu bilmemne yemeği yedirmedi diye kendini çok suçlu hissetmiştir eminim sizin gibi yazarlar sayesinde...insanlar tarhana çorbası içirde diye akşam eşine surat yapmıştır belki...siz haftada 3 gün evinizi temizletip çocuğunuzla ilgilenirken o kadın temizlik yapıyor çocuğu akşama kadar televizyona bakıyor diye çok ağlamıştır belki..neyseki anlamışsınız...
    CEVAPLA
  • Misafir Süpersin Esra sert samimiyetin ve içtenliği için
    CEVAPLA
  • Misafir hepsi senin gibi olsa keşke
    CEVAPLA
  • Misafir Esra hanım kızınız Ladin ve kızım aynı yılın çocukları. Sizi o zamanlardan beri takip ediyorum. Kendinize haksızlık etmeyin sizden çok şey öğrendim. Ve hiç bir zaman okuyucuya üstten bakan bir tarzınız da olmadı. Sizi seviyoruz. Siz yine de yazın bırakmayın sadık okuyucularinizi..
    CEVAPLA
  • Misafir Vayy bu yazıyı yazmasan daha iyiymiş, biz de tyzu kuru anneleri anlamıyor değildik..
    CEVAPLA
  • Misafir okuduğum yazılarınız da beni üzecek bir durum olmadı hiç. emzirilen donemde meme açık kapıya koşmalar... tek değilim demiştim.
    CEVAPLA
  • Misafir Tam yulaftan organik mama yaptırdıklarınızdan biri olarak size hala minnettarım içim rahat sevgiler
    CEVAPLA
  • Misafir Tam yulaf tan organik mama yaptırdıklarınızdan biri olarak hala minnettarım sevgiler
    CEVAPLA
  • Misafir Egonuzu azltın degil,direk sıfırlayın.Bakın nasıl guzel yazılar cıkacak.Simdi bakıcı,temizlikci vs bu siz de var baskasında yok diye şansız olunmaz. Yorucu olur ancak annedir,basarır.Emin olun,inkanınız olmasaydı,siz de muhakkah muafak olurdunuz. İçten yazınızı,bir kez daha gozden gecirin.
    CEVAPLA
  • Misafir Bazı şeylere reklam demeye varmamiş diliniz kaleminiz.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben bunun evdeki yardımcıların unutulması kadar küçük bir mesele olduğuna inanmıyorum. Bu cogu sosyal medya fenomeni olan annenin hosuna giden bir konforluyum, mükemmel anneyim, mukemmel eşim goruntusu verme egosundan kaynaklanıyor benim hislerime ve gözlemlerime göre. yazık tabi.
    CEVAPLA
  • Misafir Evde yatılı bakici ve 3 gün temizliğe gelinmesi öyle unutulacak bir şey değil! O zamanlar söylemek istemedim çünkü bunun üzerinden üzerime yürünyürünecegini düşündüm deseniz daha yerinde olur bence.
    CEVAPLA
  • Misafir sizin şimdi aydığınız konuyu ben en başında kabul ettim, herkesin anneliği başka; çünkü şartlar başka, çocuk başka, annenin geçmiş travmaları başka. yine de o acemi anne günlerimde bana çok faydası olan sosyal medyada iyi yazmışsınız diye düşünmeden edemiyorum. samimi özrünüzü de kabul ediyorum:)
    CEVAPLA
  • Misafir anneliğm konusunda sosyal medyada özellikle ilk yıllarda çok faydalandığım doğrudur. slingle bu sayede tanıştım, ek gıdaya geçerken 3 n kuralını böyle öğrendim, tracy hoggun bebeğinizi uyanınca emzirin tavsiyesini bu sayede öğrendim uyguladım ve çok rahat ettim. ancak kişisel olarak hiç tanımadığım insanlara çocuğunuzu şöyle uyutun, şöyle giydirin, şunları yedirin demeyi hiç tercih etmedim. hem çocuğumun mahremiyeti sebebiyle hem de kendimi zaten kör topal götürdüğüm (yada yeterince iyi:)) annelik konusunda ahkam kesebilecek biri orak görmediğimden.
    CEVAPLA
  • Misafir özellikle anne sütü ile ilgili öyle bir baskı var ki sosyal medyada, anneleri çok zorluyor...
    CEVAPLA
  • Misafir sonunda iyilik ediyorum, herkesi bilgilendiriyorumun dogru olmadigini sizde gordunuz. ne yazik ne kadar yazik ettiniz. kendini kosullarinizdan yola cikarak dunyayi elesitren esra hanim,herkes sizin gibi cocuguna organic zeytin yagi alamiyor. dusnun alamayan ananin durumunu. dusunun siz ingilizceye burun kivirirken devlet okullarinda agrida okuyan cocugu. hayattin simarttigi insanlardansiniz....yoga da aydinlanmaniza yardimci olamayacak. birde burada yalandan gunah cikarma. ama sizin gibiler cok, ne guzel yalniz degilsiniz akrabalariniz var
    CEVAPLA
  • Misafir en azından bir kişi günah çıkartıyor.. bu da bir şey !
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.