Okul yönetimi çocuğunuz ağlarken "Bırakın, Gidin" diyorsa gidenlerden olmayın!

Okulun ilk haftası. Okul yönetimi sabahın bir vaktinden, akşamın geç saatine dek olan uzun okul gününe çocuğunuzun alışacağını söylüyor. Birkaç gün geçiyor. Ama durum gittikçe daha kötüye gider gibi. Ağlama krizleri artmış halde. Okula gitmek istemeyen çocuğunuzun bu davranışının geçeceği söyleniyor size. Üstelik ağlasa da, okula gitmemek için dirense de, onu her gün o saatte o okula getirmeye devam etmeniz bekleniyor sizden. Ne de olsa bunları söyleyen yıllardır bu işi yapmış tecrübeli yöneticiler, okul psikologları. Ağlamasının, manipüle edici bir davranış olduğuna neredeyse inanacak gibisiniz. Ta ki bu yazıyı okuyana kadar!


Ağlama bir sinyal. Çocuğun yaşadığı duyguları dışa vurma hali. Evet, çocuk bir süre sonra susuyor. Ancak susması, sorunun ortadan kalktığını göstermiyor. Çünkü çoğu uzman ayrılmanın başarısına, ağlama davranışının sona ermesi olarak bakıyor; duyguya değil. Çocuğun ağlamaması korku, endişe gibi duyguların sona erdiğini göstermez. Sadece ağlama sinyalinin dinlenmeyeceği bir ortamda çocuk sinyal vermeyi bırakır.


Richard Bowlby diyor ki; güvenli bir bağlanma figürü yanında olmadığı zaman çocuğun stres ve kortizol seviyesi yükselir. Ve Bowlby gibi pek çok bağlanma teorisi uzmanı çocuğun kendini güvende hissettiği ikinci derece bir bağlanma figürünün varlığının öneminden bahsediyorlar. Hele 30 aydan önceki kreş deneyimlerinde çocuğun bir bağlanma figürü olmadan, tanımadığı bir ortamda tek başına bırakılması travmaya sebep olacak sonuçlar doğurabilir.


Hadi, bu bağlanma kısmını biraz açalım. Birincil bağlanma figürü çoğu zaman ebeveyn, ikincil, üçüncüller ise bakıcı, büyükanne, "anneanne" gibi diğer çocukla ilgilenen kişiler diye kısa bir açıklama ile konuya girelim. Çocukların beyinleri bağlanma figürleri ile olan ilişkideki duygusal tecrübe ile gelişiyor. İlişki için gerekli duygusal becerileri kapsayan öğrenme, empati, sağ beyinin fonksiyonu diyorsak eğer; sağ beynin özellikle 30 aya dek çok hızlı büyüdüğünü bilmek önemli. Gün be gün, an be an, çocuğun ebeveyni ile olan ilişkisinin bilinçaltı temelleri burada atılıyor. Anne ve babanın dışında çocuğun hayatında kendini güvende hissettiği, bağlandığı birçok başka ilişkiler de mevcut. Ancak bu ilişkilerin güvenli hale gelmesinin bir sürece ihtiyaç duyduğu unutulmamalı.


Peki bu bilginin anlamı ne? Çocuğun okuldaki öğretmeni ile sağlıklı ve güvenli bir bağlanmaya ihtiyacı olduğunu iyice kavramamız. Bu bağın birkaç günde oluşmasını beklemenin ise ne kadar anlamsız olduğunu fark etmemiz. Şefkatli, anlayışlı bir öğretmen ise burada en önemli unsur. Okulun teknolojik, fiziksel imkanları çok cazip olabilir. Ancak çocuklar şeylere değil, insanlara bağlanmalı. Ya da en azından şeylere bağlanmak beyin için hiçbir şey yapmaz diyebiliriz.


Öğretmene bağlanma, çevreye alışma henüz gelişmekte olan beyin için bir süreç gerektirir. Bu yaş küçüldükçe süreç uzar. Bir hafta sonra dönüp size "Hadi artık gidin ya da yavaş yavaş binayı terk edin, dolaşın gelin" diyen okul yönetimi olursa, siz kendi iç sezgilerinizi dinleyip, çocuğunuzun buna hazır olup olmadığına kendiniz karar verin. Sonuçta çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz.


Ağlarken çocuğu bir yabancıya bırakarak gitmenin uzun dönem negatif etkileri agresif davranışlar, okul fobisi, kabuslar olarak kendini gösterebilir. Ancak bu yabancı bir süre sonunda bir diğer bağlanma figürü haline geldiğinde ağlayan çocuğu teskin edebilir. Oysa çocuk için o öğretmen bir yabancı konumundayken, ebeveyn onu bırakıp gittiğinde, olan tek şey ağlamasının susması. Duygular ise hala orada. O yüzden çoğu zaman ebeveyn gelince ağlama devam eder. Ancak ebeveyn de bu sinyalleri dinlemez ise susan gözyaşları agresif davranış ya da içe kapanma gibi hallerle kendini gösterebilir.


Çocuk ağlıyor; çünkü hayatta kalma mekanizması 'burası güvenli değil' diyor.


Peki, ağlama olmadan okula alışma olur mu?


Evet, olur. Ancak ebeveynin bunun için hem zamana hem de iyi bir planlamaya ihtiyacı var: İşten belli bir süre izin almak, anneanneyi işin içine sokmak, diğer ebeveynin desteği gibi. Eğer hassas davranarak çocuklarımıza bu zamanı verirsek, uzun dönemde ortaya çıkabilecek pek çok davranış sorununa engel olabiliriz.


Çocuğa nereye gideceği, ne olacağı gibi detayları anlatmaktan, okul konusunu içine alan kıyafet, kırtasiye seçmeye dek ona güç vermekle ilgili pek çok şey yazılıp çiziliyor bu günlerde. O yüzden bunları tekrarlamayacağım. İlk günden itibaren sınıf dışı bir bekleme yerinde ebeveyninin hangi sandalyede olacağını bilmesinin ve oradan asla kaybolmayacağından emin olmasının değerinden bahsedeceğim.


Kreş, yuva döneminde uzun gün rutinine hemen başlamamalı. Uyku, yemek öncesi gibi çocuk için pek çok zorluk barındıran geçişler öncesinde ebeveyni tarafından eve götürülen çocuk merak etmeye başlar. Okulun onun eğlendiği, keyif aldığı yer tecrübesinde kalmasına özen göstermek gerekiyor bu süreçte.


İkinci hafta, kimi zaman üçüncü hafta, çocuğun öğretmenle oluşturduğu güvenin durumuna göre öğleden sonralar eklenebilir. Belki de eklenmez. Belki de çocuğun yaş olarak hazır olmadığına karar verilir, geri adım atılır. Çocuğun sinyallerinin dinlenmesi her tür rutin kavramının önüne geçer. "Ya buna alışır ve geri dönmek istemez ise" diye başlayan cümleler, ebeveynin kendi korkularından başka bir şey değil.


İlkokulun ilk günleri ise çocuklar için bir başka geçiş. Yine tanımadıkları bir öğretmen, bir sürü çocuk ve oyuncak olmayan bir sınıfta başlayan yeni bir dönem. İlk günler yine hassas zamanlar. Ebeveynin bu süreçte, çocuğunun daha önce okula gidip gitmemesi ile başlayan pek çok konuyu göz önüne alarak davranması, geçişin yumuşaklığı açısından değerli. Okul bahçesinde beklemek, okula götürmek, okuldan almak, akşam yatmadan gün içinde olanları söze dökmek hep bu dönemi rahatlatan destekler.


Servis mi? O da başka bir yazının konusu olsun.


Bu yazının bitme vakti, o son sözü etme hali geldi artık.


Çocuğumuzun davranışını değiştirmeyi bırakıp, ihtiyaçlarını anladığımız yepyeni yarınlar diliyorum hepimize.


Not: Çocuğun okula alışma sürecine hassasiyet gösteren, ağlatmadan okula alıştırmanın önemini bilen ve destekleyen tüm okul, öğretmen ve rehberlik bölümlerine teşekkür ederim.


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benim düşüncem anasınıfına Yeni başlayan öğrenciler için konuşuyorum Hem annenin hem öğrencinin güveni için ilk basladiklari zaman anne çocuk anasınıfına beraber olmalı ki hem biz öğretmenlere guvenelim hemde çocuğumuz ortama alışsın Bu şekilde olsa daha iyi olur çünkü lendim için söylüyorum ben ben çocuğundan hiç ayrı kalmadim ve NAPAR ne eder nasıl olur duygusunu yaşıyorum Bu duyguları aşmak için ilk gün beraber olmak çok önemli bence Yoksa biz nasıl guvenicez ki Çocuk kadar bizde endiseliyiz biz endişeli olursak çocuklarımıza o güveni nasıl vericez
    CEVAPLA
  • Misafir Bu yazıyı yazanın kreş okul gözlemlemediği o kadar belli ki. Anne babanın içeri alınması çocuğun uyumunu zorlaştıran hatta kolayca uyum sağlayan çocukların da bu ağlıyıp annesini yanında tutuyorsa bende ağlayayım o zaman diye diğer çocukların sürecine zarar verir. Bir ağlar iki ağlar çocuklar sandığınızdan daha zeki kararlı ve tutarlı olmayacaksanız hiç öğretmenlere de çocuğunuza da eziyet çektirmeyin
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba
    CEVAPLA
  • Misafir Benım oglum 3 bucuk yasında krese gule oynaya gidiyordu daha yeni baslamıstı ilk gun cok ıyı gecmıs hatta ogretmenı aradım sordum nasıl durum diye sanki yıllardır bızımleymıs gibi hersey super cok guzel dedı 2. Cı gun cok aglamıs sizi arayıp telaslandırmak istemedım dedi yarım gun gidiyordu burada devlet kresi ertesi gun daha erken bir saatte gelip alın dedi erken aldım ogun ogretmenı goremedım bugun yine bıraktım karnım agrıyor diye baslamıs aglamaya hemen gittim aldım stresten sıkıntıdan karnına agrı girdi buyuk ihtimalle stres sıkıntı karın ağrısı yapıyor cunku cocugu alısır deyıpte...
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım 1.sinifa gidiyor ilk 1ay biraz sorunlarımız vardı okuma gibi yazmak ta geri kalma gibi ama bunuda geçtik şuan kızım okula hiç gitmek istemediğini ve yaklaşık 3 haftadır durmaksizin ağlıyor okula gitmek istemediğini söylüyor gerken her şeyi yaptım ama hala aynı ne yapmaliyim üstelik bayan ogretmendeydi şuan erkek öğretmene aldım sınıf değiştirdim hala devam ediyor ağlaması ve ben ne yapacağım bilmiyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Çok yararlı bilgiler paylaştı öz tesekkurederim
    CEVAPLA
  • Misafir Yazdıklarınız doğrultusunda bir uzman olarak kurumların belirli iş ve işleyişlerinin olduğunu belirtmek isterim.Eğitim öğretim kurumlarında ağlayan çocuklar için kaleme aldığınız bu yazı sadece ağlama davranışının daha da pekişmesini sağlayacaktır.Ağladığında annesinin okulda kaldığını gören diğer çocuklarda da ağlama davranışı yaygınlaşacaktır.Kurumlarda bulunan öğretmenler olarak ağlayan çocuğun ruh sağlığını düşünmekle birlikte diğer çocukların da hak ve özgürlüklerini gözetmek zorundayız.Dileğim her konuda fikir belirten siz uzmanların kurumların da sınırlarını da saygı gösterebilmeleri...
    CEVAPLA
  • Misafir ne kadar soğuk bir yaklaşım. ne olacak biraz daha insancıl olsanız. "kurum kurum" yazıp durmuşsunuz. Vergi dairesi değilsiniz siz ya minicik canlar emanet ediliyor size
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım 4 yaşında okula gitmek çok istiyor fakat ben olmadan sınıfa girmek istemiyor benimde onunla birlikte sınıfa girmemi istiyor ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 6 yaşında ana sınıfına başladı ama ağlıyor durmuyor ve çok sinirli ne yapsam sasirdim sabırlı olup beklemem mi gerek yoksa direk okuldan almam mi hadi bu sene aldım seneye 1. Siniftada aynısı olcak .
    CEVAPLA
  • Misafir Gerçeği yansıtmayan bilgiler
    CEVAPLA
  • Misafir benimde kizim 5 yasinda kac gundur okula gitmek icin can atiyo ana okuluna kayit ettirecegiz ama hiper aktif ve hic yerinde durmuyo okula basladiktan sonra bakalim neler yasayacagiz
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oglum 1 sınıfa gidiyor 2 ay oyle sorun olmadı 5 gündür ağlıyor okul kapısına geldiğimizde seni özlüyorum diyor ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım birinci sınıfa başladı ilk bi hafta düzenli gitti bi haftadan sonra üçüncü sınıftan bi çocuk vurmuş uygunsuz hareketler yapmış ve şimdi okula ben olmadan giymek istemiyor sınıfın içinde sende dur diyor öğretmen izin vermiyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım birinci sınıfa başladı ilk bi hafta düzenli gitti bi haftadan sonra üçüncü sınıftan bi çocuk vurmuş uygunsuz hareketler yapmış ve şimdi okula ben olmadan giymek istemiyor sınıfın içinde sende dur diyor öğretmen izin vermiyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızımda ilkokula başladı beni sürekli görmek sınıfın kapısında durmamı istiyor 2 hafta olacak nerdeyse ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım üçüncü sınıfa gidiyor ama beni okulda istiyor kendini güçsüz hissediyor ağlıyor hep aynı Hürrem bana yardım edin imkanım yok
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım üçüncü sınıfa gidiyor ama beni okulda istiyor kendini güçsüz hissediyor ağlıyor hep aynı Hürrem bana yardım edin imkanım yok
    CEVAPLA
  • Misafir çocuğum 4 yaşında anaokuluna gitmek istemiyor, iki hafta geçti ilk zamanlarda kapıdan girmek istemiyordu, şimdi iki saat ancak duruyor ama sonradan çok bağırıp çağırıp okulda gürültü yapıyor, bakıcısı ile kalmak istiyor, ne yapabilirim?
    CEVAPLA
  • Misafir Yurt dışında böyle bir problemi nasıl cözüyorlar peki?
    CEVAPLA
  • Misafir 2015 yılından beri bu yazının yayınlanması ne büyük hata. Yurtdışında olan eğitim sisteminden habersizsiniz galiba
    CEVAPLA
  • Misafir Şu psikolog ve rehber öğretmenlerin gereksiz ve tamamen altyapısız çok bilmişlikleri:)) s
    CEVAPLA
  • Misafir Burada kelimeleri arka arkaya sıralamak kolay ancak işin iç yüzü hiç de sanıldığı gibi kolay değil. Emek isteyen uzun bir süreç gerekiyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 57 aylık anaokulun başladı önce normal bir şekilde gidip geliyodu şuan gitmek istemiyo okuldaki tüm ogretmenler onunla kısa konusmalar yaptı ailemizin tüm bireyleri onunla okul hakkında konuştuk sorunu ne olduğunu çözemedik şuan çok şiddetli ağlıyo ne yapayım lütfenn cevap yazin
    CEVAPLA
  • Misafir Cocugum 5bucuk yasinda anasinifina başladı bana çok bağlı okula götürdüğüm de sınıfa soramıyorum ben girersem oda girer 1ay oldu hala ağlıyor etkinlik yapmıyor arkadaşlarına sokulmuyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar benim oğlum 5 buçuk yaşında ve ana okuluna başladı ama onu sınıfa sokamıyorum ilk iki gün girdi içeriye benimle beraber son ra ne olduğunu bilmediğim bir nedeninden dolayı alayaraktan çıktı sınıftan dahada içeriye girmedi rehber öretmeni bana okul saatinde gelin kapıda bekleyin dedi
    CEVAPLA
  • Misafir Cocuhum 6 yaşında anasinifina başladı ama sinifa girmiyor ne yapmaliyim okuldan mı alayim
    CEVAPLA
  • Misafir Cocuğum 3 sınıfta ve her sabah okula gitmiyim diye bana yalvarıyor korkyorum diyor servisle gidincede ordan birilerinden beni arıyor yalvarıyor anne ne olur gel beni aldiye sınıfa okula zor giriyor öğretmenine soruyorum hic bir sorun yok gayet mutlu sınıf ta diyor coxuk fark öğretmen farklı diyor am
    CEVAPLA
  • Misafir Çocuğum 2.sinif öğrenci okula gitmek istemiyor sürekli onu okulda beklememi istiyo geçen yıl 3ay bekledim sonradan arada gidip geldim bir çok yere gittik çocuk psikiyatrisi pededok rehberlik hiperaktif lik ve dikkat dağınıklığı var hâlen okulda durmak istemiyo napacagimi bilmiyoru.
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 33 aylık Sadece kapıdan girerken biraz ağlıyor ve sonra oyunlara katılıyor yemek yiyor uyuyor bu durum sizce geçici bir durum mu hafta 3 tam gün gidiyor
    CEVAPLA
  • Misafir Anne babalar ağlatarak alıştırmak isteyen yerlere çocuk bırakmayın.anaokullarının bu anlamsız tutumuna engel olalım. Bu konuda kendilerine çeki düzen versinler.
    CEVAPLA
  • Misafir Kizim anaokuluna giderken agliyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir O kadar doğruki yazılanlar. Şahsen ben yaşadım ve gördüm o kapıdan bırak git kreşleri. Duyarlı bir anne baba kesinlikle öyle bir yere adım atmamalı. Çocuk ağlarken müdahale edememek kadar vicdan sızlatıcı birşey olamaz bir anne için. Çok şükürki şimdi daha bilinçli bir kreşteyiz.
    CEVAPLA
  • Misafir Kizim anaokuluna. Giderken agliyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Her cocuk guvende hissetmedigi icin aglamiyor. Bide evdeki prens ve prensesler var. Okulda evdeki yogun ilgiyi bulamadigi icin, kural kabul etmedigi icin, kafasina göre davranmak istedigi için, eline surekli verilen tablet ve tvden uzak kaldigi icin aglayan cocuklarda var.
    CEVAPLA
  • Misafir Deneysel çalışmayı bilmem ama cok doğru özellikle 36 aydan küçük cocukların mümkünse anneyle kalması taraftarıyım.bizim kreş yöneticimiz annesi bu cocuğun sana ihtiyacı var en azından yarım gün gönder demişti.
    CEVAPLA
  • Misafir benim kızım 6 yaşında ve çalıştığım için 3 yıldır kreşe gidiyor hiç usanmadan her gün ağlıyor okulu çok aktif yüzme cimlastik sevdiği oyunlar ve bir çok aktivite olduğu halde gitmek istemiyor
    CEVAPLA
  • Misafir hangi deneysel çalışmayla bu kadar iddialı yorumlar yapabiliyorsunuz ? Kaç katılımcıyla çaĺıştınız , örneklemi i hangi sosyo ekonomik düzeylerden? Eleştirdiğiniz doğrusu budur diyen herşeyi bilen okul yoneticilerinden hangi yönlerinizle ayrilıyorsunuz?
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kizim ana sinifa gidiyor ilk haftasinda agradin ama 2cin donemdeden agriyor ne yapmazi n gerekin not okulu sevmiyor
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum 2sinifa gidiyor ilkokul açıldığında okula rahatlıkla gitti bu arada öğretmen değişikliği oldu öğretmen çocuğun kafasına cetvele vurmuş ve şimdi oğlum ben siz okula gitmek istemiyor okul yönetimi rehberlik bırakın gidin çocuk ağlar ver susar diyorlar ama ben korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum 7 yaşında evde anasiyok ağlamak yokdiye okula variyoz basliyo ağlamaya ve bunun la nası ilgilenmeliyim sizce ogretmelerde Anna sınıfına gitsindiyolar bende annasinifina fermiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir "Ağlatmadan okula alışturmanın önemini bilen" bu sözünüzle okula ağlamadan gelen çocuğu öğretmenlerin ağlattığını mı söylemeye çalışıyorsunuz. Zira okula alıştırırken hiçbir çocuğu ağlatmak bir öğretmenin tercihi değildir. Çocuk zaten ağlayarak geliyor. Öğretmen rahatlatma çabasında.
    CEVAPLA
  • Misafir Ebeveynleri sınıf ortamına ilk günlerde almak çocuğu rahatlatmaktan öte anne babanında okula güvenmediği hissini öğretiyor ve çocuğun okula bağlanma süreci uzuyor. Tecrübeye tabidir.
    CEVAPLA
  • Misafir Anneyi sınıf içinde tutmak maalesef çocuğun uyumunu kolaylaştırmaz, sureyi daha da uzatır. Sınıf içinde beklediğinden diğer öğrencilerin uyumunada zarar verir.
    CEVAPLA
  • Misafir çocuğu bir birey olarak görüp çocuğumuzu tanıyıp ona uygun davranmalıyız... yoksa hepsinin her şeyi aynı olurdu. kuralcılığın uygulanamayacağı en önemli şey çocuğunuz... her birey gibi onlar da eşsiz ve özel. çok güzel yazıyorsunuz. suçluluk duygusu bile duysam rahatlıyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir ne yazik ki suan cocuk aglatirmadan egitilmiyor cocuk eve gonderiliyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bin kızım da ağlıyor ana okuluna başladı bununla gidiyorum yalnız kızım fark etmeden okuldan gizlice ayrılıyorum bu bnm yokluğunu fark edince alıyormuş.biraz anladıktan sonra öğretmeni durduğunu belirtiyor bu konuda bn nasil davranmaliyim.aslında çok üzülerek belirttim çok üzülüyorum onu tek birakma
    CEVAPLA
  • Misafir Süpersiniz
    CEVAPLA
  • Misafir Öğretmenin ilk gün ters davraması yüzünden 15 gün okulun koridorunda bekledim çocuğum kendisini guven içinde hissetsin diye artik o 25 yaşinda üniversiteyi bitirdi
    CEVAPLA
  • Misafir Siz hiç bir anaokul veya şlkokulda bulunup bu yazılanları birebir yaşadınız mı? İşin içinde gözlemleyerek mi bu bilgileri edindiniz? Yoksa böyle olmadı doğrudur yazısı ve teorik bilgisi midir?
    CEVAPLA
  • Misafir Çocukların ağlamasına karşı duyarlı olunmasının aktarılması güzel; ancak 'okul psikoloğu' diye bir kavram on yıllık uzman psikologluk hayatımda duymadım. Rehber öğretmenler? Ya da Eğitsel psikologlar?? Bu meslek grubu içinde 'çocuklar bırakın ağlasın' diyen bir psikolog bile tanındıysanız bu yazı okul çağı çocuklarda duygu dışavurumu değil, bu başlık üzerine olurdu diye düşünüyorum. Bununla birlikte Bowlby'nin hangi çalışmasında 'Güvenli bağlanma nesnesi olmadığında stres artar' tarzı bir ifade okuduğunuza atıf yapmalısınız, zira bilindiği gibi Bowlby'nin çalışması Güvenli bağlanan çocukların...
    CEVAPLA
  • Misafir Cok yanlis bir bakis acisi sonucta bu nadir ogrencide oluyo ve ondaki farklilik beli oluyo siz bu sekilde siyleyerek her veliye ojulda dur demis gibi oluyosunuz .cocugu duran veli bile okulda durmak isterken bu yaziyi okuyan hicbir veli siniftan ayrilnaz
    CEVAPLA
  • Misafir cok guzel bir yazi olmus, tesekkurler. olumsuz yorumlar tek tarafli bakiyor, cocugun dunyasindan bakamiyorlar...
    CEVAPLA
  • Misafir Çok güzel bir yazı idi. Teşekkür ederim bilgiler için.
    CEVAPLA
  • Misafir insanlari tamamen yanlis yonlendiren bir yazi olmus, avrupada yasiyoruz 1 yasindan beri tam zamanli okula devam ediyor oglum. ilk 1 hafta aglayarak ayrildik ama kameradan izliyordum ayrildiktan 5 dk sonra susuyordu. burada isteseniz de kalamazsiniz, okul saati baslar baslamaz ebebynler okulu terketmek zorundadir. ozel bir durumda zaten siz ozel olarak cagirilirsiniz, hic bir okul yonetimi bir cocugu araliksiz 1 saat aglatamaz. gozlemim su, burada cocuklar cok daha kucuk yastan bagimsiz hayata karismaya basliyorlar erken okul hayatinin onemi cok buyuk.
    CEVAPLA
  • Misafir aynı fikirdeyim sizinle.
    CEVAPLA
  • Misafir işte tam da bu nedenle avrupa'da aile sıcaklığı ve bağlılığı diye bir şey bulamazsınız.
    CEVAPLA
  • Misafir bi̇zde sicakta ne oluyur boşanmalar neden çok acaba karar alamayan bi̇reyler
    CEVAPLA
  • Misafir yoooo gayet iyi olmuş hele kreşe yeni bırakacak arkadaşlar var tüm gün mü bırakalım oksa alıştıra alıştıra mı diyenlere farklı iki yaklaşım var. biri yarım gün bırakırsanız hep o saate alışır bekler diyenler bir de bırakın gitsin alışır diyenler 4 yaş kızım bir yıldır gidiyordu birden bıraktım hala ağlıyor bu yıl ben bırakıp ben alacağım bir de ilk zamanlar yarım gün bakalım ne olacak
    CEVAPLA
  • Misafir Şu an biri 12biri 10 yaşında.Keşke hep içimden hissettiğim gibi ağlayarak zorla bırakmasaydım .Keşke doğru bildiğime ve inandığıma ttutunabilseydim uyumsuz ebeveyn olmayı göze alarak öğretmenlerin gözünde. içim bu konudan zaten acıyordu yazıyı okuyunca yüzleştim .
    CEVAPLA
  • Misafir ne yazık ki günümüz şartlarında bunları uygulayacak zamanımız olmuyor... yoğun çalışma temposu, stresli çalışma hayatı sadece birkaç gün, ya da en fazla 1 hafta izin alıp okula alıştırma dönemini geçirmemize müsaade ediyor. dolayısıyla çocuklarımız ağlayarak okula alışmak zorunda kalıyor...
    CEVAPLA
  • Misafir olmamis, gelisim ozellikleri dikkate almadan yazilmis.
    CEVAPLA
  • Misafir okul idaresi, öğretmenler çocuk ağlatmaktan keyif mi ağlıyor sizce. bu bir hazırlık , uyum sürecidir. çocuk böyle bir sosyal ortama ilk kez giriyorsa girmek istemeyebilir, ağlayada bilir bir süre sonra bu duruma alışacaktır, alışması zamanda alabilir yazınızda dikkate almadığınız anneye bağlılık , anneden ayrılma korkusuna yer vermek yerine problemi okula öğretmene yüklemişsiniza
    CEVAPLA
  • Misafir Ilkokula baslama konusunda gerekli seyleri yaptiysa bir aile, aglamak da cok abarti bir durum sayilmaz. Nice aglayan ogrencim oldu ki bunlar nedense cok başarılı oldular, iki gunde bitti. Ama okul esyasi alimi, hazirlik doneminde sevinc gurur gubi duygular olasi seylerden vahsettiyseniz iki gunluk
    CEVAPLA
  • Misafir Çok anlamsız bir yazı kusura bakmayın. . Bir kaç teorik bilgi ile de pekistirilmeye çalışılmış. .Anne Babalar yeteri kadar bağımlı tutum sergiliyor bu süreçte. Ebeveynin kaygılarını arttırmaktan başka neye hizmet eder bu mtin? Anne baba okuldan uzaklaşmadıkça o çocuk nasıl sosyalleşecek ?
    CEVAPLA
  • Misafir Yüreğinize sağlık
    CEVAPLA
  • Misafir Düşüncelerime tercüman olmuş daha yeni yaşadık bu olayı:-)
    CEVAPLA
  • Misafir ne yapıyorsunuz peki? çocuğu bırakıyor musunuz yoksa okulda yanında kalıyor musunuz bir süre ?
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.